SLUŽBENA ODLUKA

Hrvatski proizvođači mogu 15 godina koristiti naziv 'Kranjska kobasica'

02.12.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Na šestoj sjednici Odbora za sustave kvalitete poljoprivrednih proizvoda Europske komisije, koja je održana danas, donesena je Provedbena uredba Komisije kojom se uvodi ime 'Kranjska klobasa' u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Tom je Uredbom za hrvatsku prehrambenu industriju dobiven najdulji mogući prijelazni rok, 15 godina, u kojem mogu koristiti naziv 'Kranjska' i 'Kranjska kobasica' na svojim proizvodima, objavljeno je na web-stranicama Ministarstva poljoprivrede

Naime, Republika Slovenija 10. ožujka 2009. pokrenula je na europskoj razini postupak registracije proizvoda pod nazivom 'Kranjska klobasa' kao oznake zemljopisnog podrijetla.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom uputilo je EK-u u kolovozu 2012. prigovor na registraciju tog naziva.

Europska komisija prigovor je ocijenila utemeljenim i osnovanim i pozvala Republiku Hrvatsku i Republiku Sloveniju da do travnja 2013. obave konzultacije i po mogućnosti postignu dogovor. Na tim konzultacijama dogovor nije postignut, ali je Europska komisija dodijelila rok od 15 godina u kojem hrvatski proizvođači mogu koristiti naziv 'Kranjska' i 'Kranjska kobasica'.

Nadležna uprava Ministarstva poljoprivrede - Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike održala je 24. studenog 2014. sastanak s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore i predstavnicima hrvatskih proizvođača kranjske kobasice, na kojem su proizvođači iskazali svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima pregovora i s izuzetno dugim prijelaznim razdobljem od 15 godina.