NELOJALNA KONKURENCIJA

Hrvatski proizvođači lijekova gube tržište

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.10.2009 15:49
  • Objavljeno 16.10.2009 u 15:43
lijekovi

lijekovi

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Hrvatski proizvođači lijekova i medicinskih proizvoda dovedeni su na rub jer su zbog nelojalne konkurencije inozemnih farmaceutskih tvrtki te bez poticanja zaštite domaće proizvodnje, izgubili bitku na slobodnom tržištu, ocijenjeno je na današnjem stručnom sastanku 'Hrvatski proizvod za hrvatsko zdravstvo' u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK)

Predsjednik Zajednice proizvođača proizvoda za zdravstvo pri HGK Hrvoje Kolarić rekao je da je riječ o 34 tvrtke s više od 5000 zaposlenih i godišnjim prihodom od 4,5 milijarde kuna. Te tvrtke u državni proračun godišnje uplate 260 milijuna kuna doprinosa, a u četiri su godine izvezle roba u vrijednosti 1,8 milijardi kuna. Kolarić kaže kako im je namjera upozoriti nadležne na probleme jer im je poslovanje ugroženo zbog nekonkurentnosti prema inozemnim proizvođačima te dodatno otežano pritiscima za nižim cijenama zbog čega su dovedeni na rub likvidnosti.

Dopredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta istaknula je kako u svijetu ta proizvodnja lijekova i medicinskih proizvoda bilježi znatan rast, koji u Hrvatskoj iznosi nedovoljnih pet posto. No, pad proizvodnje od 10 posto u prvih sedam mjeseci pogodio je te proizvođače pa je nužno otvoriti pitanje poticanja takve proizvodnje, smatra dopredsjednica HGK.

Direktorica Imunološkog zavoda Tatjana Sindik Milošević navela je da ta ustanova od 2001. godine bilježi stalni pad isporuka cjepiva zbog velike konkurencije stranih proizvođača.

'Dok u svijetu raste proizvodnja cjepiva i krvnih derivata, Imunološki zavod smanjuje isporučene količine, jer kada se sa svojim proizvodom pojave stranci, oni odnose dio tržišta", kaže dr. Sindik MiIošević uvjerena da je državi isplativije imati vlastitu proizvodnju cjepiva.

Razlog tome je što je Imunološki zavod jedini takav proizvođač i u široj regiji te ima mogućnost izvoza 90 posto svoje proizvodnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi