kod Nove Gorice

Hrvatski kanader pomaže u gašenju požara u Sloveniji

17.07.2022 u 16:38

Bionic
Reading

Kanader iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u nedjelju u Sloveniju kako bi pomogao u gašenju požara na području Renškog vrha u blizini Nove Gorice, izvijestili su iz Ministarstva obrane. Kanader je poslan na traženje Slovenije preko Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu.

“Baš kao što smo i krajem ožujka pomagali u gašenju požara u Sloveniji, ponovno pomažemo susjedima kada im je to najpotrebnije. Drago mi je što imamo tako dobro obučene pilote koji mogu pomoći i u najzahtjevnijim situacijama,“ poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Po završetku današnjeg angažmana u Sloveniji, kanader će se vratiti u matičnu bazu, u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Zakonom o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost hrvatskog predsjednika, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite. Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. Vlada je donijela na sjednici 3. ožujka.