važno za turizam

Hotelijeri pozdravljaju slovensko stavljanje većine hrvatskih županija na 'narančastu' listu

28.09.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravila je u ponedjeljak novu odluku slovenske vlade o uvođenju regionalnog pristupa prema Hrvatskoj, po kojoj je većina hrvatskih županija sada na "narančastoj", epidemiološki sigurnijoj listi zemalja, što u HUT-u smatraju važnim i za turističke aktivnosti

HUT u priopćenju naglašava kako je regionalni pristup ključan za omogućavanje normalizacije režima putovanja između Hrvatske i Slovenije te da je to posebno važno za planiranje turističkih aktivnosti.

Poručuju i kako su uvjereni da je ta odluka slovenske vlade samo prva u nizu sličnih odluka, što je "uostalom i na tragu prijedloga Njemačke koja traži da takav režim putovanja prihvate sve članice Europske unije".

Stoga u HUT-u vjeruju da će takav pristup u što kraćem razdoblju usvojiti i države poput Austrije, Italije i ostalih koje su za Hrvatsku važna emitivna turistička tržišta.

"Vidimo da epidemiološka situacija može znatno varirati od regije do regije unutar neke države pa je regionalni pristup ograničenju putovanja jedini način kako istovremeno održati razinu aktivnosti između dvije članice i zadržati efikasnost u borbi protiv širenja epidemije. HUT podupire definiranje zajedničkog režima putovanja temeljenog na regionalnom pristupu, s jasno određenim epidemiološkim kriterijima koji će vrijediti na razini cijele EU", naglasio je u povodu odluke slovenske vlade direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Slovenska vlada je, naime, tijekom vikenda ažurirala listu država s obzirom na njihovu epidemiološku sigurnost, pri čemu je režim ulaska u Sloveniju iz Hrvatske prilagođen regionalnoj situaciji pa se većina županija našla na "narančastoj" listi i nisu više na rizičnoj "crvenoj".

Među tim županijama koje su sada na slovenskoj "narančastoj" listi su one koje graniče sa Slovenijom i većina ostalih županija.

Na slovenskoj "crvenoj" listi, pak, ostaje još osam županija - Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podstavka, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska. 

Nova odluka slovenske vlade primjenjuje se od utorka, 29. rujna, a liste epidemiološke sigurnosti prilagođene su europskim preporukama da se "zelenim" državama ili regijama smatraju one koje imaju do najviše 25 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na 100 tisuća stanovnika, dok je slovenski kriterij do sada bio stroži - 10 aktivnih slučajeva zaraze.

U skladu s time, na "zelenom" popisu slovenske vlade po novom su Cipar, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska, Australija, Novi Zeland, Srbija i Urugvaj, dok na "zelenoj" listi unatoč povećanom broju zaraza u zadnje vrijeme ostaje i Austrija, osim Beča i još dviju pokrajina koje su u "crvenoj" zoni pa će za ulazak u Sloveniji putnici trebati negativan test na Covid-19 ili 10-dnevnu karantenu.