tvornica parketa

Hrvatski drvari na nogama zbog talijanske investicije u Vukovaru

 • Autor: I.Ba.
 • Zadnja izmjena 13.09.2017 15:48
 • Objavljeno 13.09.2017 u 15:32
Talijanima će trebati oko 50.000 kubika hrasta godišnje

Talijanima će trebati oko 50.000 kubika hrasta godišnje

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/Vecernji list

Najavljena talijanska investicija u tvornicu parketa u Vukovaru, imat će puno veće negativne posljedice od dobrobiti, upozoravaju hrvatski drvoprerađivači okupljeni u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Strahuju kako je u ovom slučaju riječ o pogodovanju na štetu hrvatske drvne industrije, a problem je, kažu, što bi realizacija ovoga projekta istovremeno mogla zatvoriti desetke hrvatskih malih i srednjih tvrtki

Unatoč tome što Talijani najavljuju otvaranje 500 radnih mjesta, drvari ukazuju kako investitor za realizaciju tvornice parketa u Vukovaru od države uvjetuje osiguravanje sirovine. Riječ je, konkretno, o 50.000 kubika hrasta godišnje što smatraju problematičnim. 

Prema Pismu razumijevanja Hrvatskih šuma koje regulira dodjelu sirovine, ističu drvari u svojem priopćenju, maksimalna količina trupaca koju jedna tvrtka može dobiti za novo ugovaranje 20 je tisuća kubika čime se dodatno ugrožava konkurentnost domaćih proizvođača. 

'Investicija koja će osigurati bilo kojem novom investitoru 50 tisuća kubika hrasta istovremeno će staviti ključ u bravu desecima hrvatskih malih i srednjih tvrtki. Jer, ako nekome date količinu koje nema u rezervi niti je sada dostatna, nekome se mora uzeti' upozorio je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK.

Drvari strahuju kako se radi o pogodovanju

Drvari strahuju kako je u ovom slučaju riječ o pogodovanju na štetu hrvatske drvne industrije pa pitaju 'po kojim kriterijima netko može dobiti dvostruko više sirovine od drugih'.

Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK

Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK

Izvor: Pixsell / Autor: Dušan Mirković

Podsjećaju kako ova industrija zapošljava više od 20.000 radnika, ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni dok u hrvatskom izvozu sudjeluje s devet posto te pridonosi zaposlenosti ruralnih krajeva.

'Mali i srednji proizvođači navedeni su kao prioritet u Strategiji razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja RH 2017-2020. Ako se ova investicija ostvari, taj će prioritet ostati samo mrtvo slovo na papiru', istaknuo je Smiljanić. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 4

Prikaži sve
 • sjeverica

  13.09.2017 18:10

  Naši šumari su paraziti. HR gospodarstvo plaća šumarinu a nikad u šumi bili.

 • sinisac

  13.09.2017 16:06

  Neka oni naprave tvornicu,ali bez garancije da ce dobiti drvo po povlaštenoj cijeni?

 • ranac1

  13.09.2017 19:42

  bit će da je na stvari trgovina trupcima, a ne stvar od nedostatka sirovine za našu ogromnu i moćnu industriju namještaja.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi