ISPOD OČEKIVANJA

Hrvatski BDP u trećem kvartalu porastao 0,6 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.11.2011 11:34
  • Objavljeno 25.11.2011 u 11:29
bdp pad

bdp pad

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečju ove godine realno porastao za 0,6 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, prva je procjena koju je danas objavio Državni zavod za statistiku. To je drugo uzastopno tromjesečje u kojem BDP realno raste, ali je stopa niža nego u drugom tromjesečju kada je realno porastao za 0,8 posto u odnosu na drugi lanjski kvartal. U prvom tromjesečju ove godine hrvatski je BDP realno pao za 0,8 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine

Državni zavod za statistiku danas je objavio prvu procjenu tromjesečnog BDP-a, a objavu detaljnijih podataka najavljuje za 20. prosinca.

Rast BDP-a od 0,6 posto u trećem tromjesečju niži je od očekivanja makroekonomista. Naime, osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekivalo je rast u prosjeku za 1,2 posto, a njihove su se pojedinačne procjene kretale u rasponu od 1 do 1,5 posto.

Jačanje gospodarstva u trećem tromjesečju ekonomski analitičari uz ostalo pripisuju dobroj turističkoj sezoni, koja je izazvala nevelik, ali ipak rast prometa u trgovini na malo.

No, u četvrtom ponovno očekuju usporavanje, ponajviše zbog toga što dužničkom krizom pogođenoj eurozoni prijeti nova recesija.

S obzirom da niz makroekonomskih podataka ukazuje na slabljenje gospodarstva eurozone, najvažnijeg izvoznog tržišta Hrvatske, osam makroekonomista koji su sudjelovali u anketi Hine snizili su procjene rasta hrvatskog BDP-a u ovoj godini.

Prije tri mjeseca osam makroekonomista procjenjivalo je u prosjeku da će BDP u 2011. godini porasti 1,1 posto, dok sada očekuju rast od samo 0,4 posto.

I neke su međunarodne institucije nedavno smanjile procjene rasta gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je nedavno procjenu rasta hrvatskog BDP-a u ovoj godini na 0,5 posto, dok je u srpanjskim prognozama očekivala rast od 1,1 posto.

Međunarodni monetarni fond smanjio je, pak, u svojim jesenjim prognozama procjenu rasta hrvatskog BDP-a u ovoj godini na 0,8 posto, dok je u proljetnim prognozama očekivao rast od 1,3 posto.

I Europska je komisija snizila svoje procjene rasta hrvatskog gospodarstva. Tako ove godine očekuje rast od 0,6 posto, a napominje i da nije vjerojatno da će u bliskoj budućnosti doći čak i do umjerenog rasta. Za usporedbu, u proljeće je Komisija prognozirala rast za 1,1 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi