ŽIVI BILI PA VIDJELI

Hrvatski analitičar iz JPMorgana optimistično prognozira: Kraj pandemije i ekonomski oporavak već 2022.

09.12.2021 u 13:37

Bionic
Reading

Pomalo u neskladu s prevladavajućim trendom, analitičar JPMorgana Marko Kolanović, inače doktor teorijske fizike iz Zagreba, lansirao je vrlo optimističnu prognozu za iduću godinu

Prognozira da će iduće godine pandemiji doći kraj, kao i da će nastupiti potpun ekonomski oporavak.

Njegove riječi svakako imaju težinu jer Kolanovića američki mediji često opisuju kao svojevrsnog gurua. Neka od njegovih predviđanja bila su u prošlosti vrlo precizna.

'Naše je mišljenje da će 2022. biti godina potpunog globalnog oporavka, kraja pandemije i povratka u normalne uvjete koje smo imali prije izbijanja covida-19', napisao je u bilješci Kolanović, inače glavni strateg za globalna tržišta JPMorgana.

'To je zajamčeno postizanjem široke cijepljenosti i uz pomoć ljudske domišljatosti, kao što su novi terapeutici za koje se očekuje da će biti široko dostupni 2022. godine.'

  • +7
Svjetske burze i koronavirus Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Najveća američka banka očekuje da će napredak na zdravstvenom planu potaknuti 'snažan' oporavak gospodarstva, obilježen povratkom globalne mobilnosti te snažnom potrošnjom potrošača i poduzeća.

JPMorgan predviđa nastavak rasta burzovnih indeksa, iako sporijim tempom. Banka je postavila cilj za kraj godine od 5050 bodova za S&P 500, što je povećanje od osam posto u odnosu na trenutne razine.

'Godine 2021. ekonomije širom svijeta napravile su velik napredak prema oporavku i ponovnom otvaranju', napisao je Kolanović.

'Međutim još mnogo toga treba učiniti jer je oporavak bio neujednačen, nepotpun i često prekidan novim epidemijama virusa i strahovima.'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Unatoč cjepivima, prirodnom imunitetu i zdravstvenim ograničenjima, 'ljudski danak' korone ove godine veći je nego prošle, istaknuo je JPMorgan. Ali upozorava da su pred nama prepreke, uključujući povlačenje politike lakog novca od središnjih banaka.

'Kako oporavak bude tekao svojim tijekom, tržišta će se početi prilagođavati strožim monetarnim uvjetima, što je proces koji će vjerojatno izazvati pojačanu volatilnost', napisao je Kolanović.

Ostali rizici koje je identificirao JPMorgan uključuju geopolitičke napetosti u Europi i Aziji, neizvjesnost oko visoke inflacije i 'nadolazeću energetsku krizu'.

Dok je Citigroup u utorak predvidio da će cijene nafte u SAD-u u četvrtom tromjesečju iduće godine u prosjeku iznositi samo 59 dolara po barelu, JPMorgan predviđa više cijene energije. Očekuju da će WTI nafta na kraju 2022. iznositi 86 dolara po barelu, a Brent čak 90 dolara.