pripreme i za nove mutacije

Direktor Moderne očekuje kraj pandemije za godinu dana

23.09.2021 u 09:51

Bionic
Reading

Izvršni direktor tvrtke Moderna Inc Stéphane Bancel smatra da će pandemija koronavirusa završiti za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja cjepiva osigurava globalne zalihe, rekao je švicarskim novinama Neue Zuercher Zeitung.

"Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tijekom posljednjih šest mjeseci, do sredine sljedeće godine trebalo bi biti dostupno dovoljno doza da se svatko na ovom svijetu može cijepiti. Boosteri bi također trebali biti mogući do potrebnih mjera", rekao je novinama u intervjuu.

Cijepljenje će uskoro biti moguće čak i za novorođenčad, rekao je.

"Oni koji se ne cijepe, imunizirat će se prirodno, jer je delta varijanta vrlo zarazna. U ovom slučaju ćemo završiti sa situacijom koja je slična situaciji gripe. Ili se možete cijepiti i imati dobru zimu. Ili se ne cijepiti i riskirati da se razbolite i možda završite i u bolnici."

Na pitanje znači li to povratak u normalu u drugoj polovici godine, rekao je: "Od danas, za godinu dana, pretpostavljam."

Bancel je rekao da očekuje da vlade odobre booster cjepiva za ljude koji su već cijepljeni jer rizični pacijenti koji su cijepljeni prošle zime "nedvojbeno" trebaju osvježenje.

Njihovo booster cjepivo ima pola od originalne doze cjepiva, što znači da će ih više biti dostupno.

"Volumen cjepiva je najveći faktor ograničenja. S pola doze, imali bismo 3 milijarde doza dostupno širom svijeta za nadolazeću godinu umjesto samo 2 milijarde", rekao je. 

Sastav booster doze ostaje isti kao kod originalnog cjepiva za ovu godinu jer Moderna nije imala dovoljno vremena da ga promijeni. 

"Trenutno testiramo cjepiva optimizirana za delta varijantu u kliničkim testiranjima. Ono će činiti bazu booster cjepiva za 2022. godinu. Također isprobavamo delta plus beta, sljedeću mutaciju za koju znanstvenici vjeruju da je moguća."

Moderna može koristiti postojeće proizvodne linije za nove varijante kao i za originalno cjepivo protiv covida-19. Cijena cjepiva ostat će ista, rekao je.