vijeće ministara

Hrvatska za oprezan pristup genomskim tehnikama u poljoprivredi

20.11.2023 u 18:05

Bionic
Reading

Hrvatska je na Vijeću ministara poljoprivrede naglasila nužnost opreznog pristupa po pitanju uredbe o genomskim tehnikama, a zalaže se za prijelazno razdoblje od sedam godina u kojem bi države same odlučile hoće li i u kojem opsegu dopustiti stavljanje na tržište sjemena i bilja nastalog novim genomskim tehnikama

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva poljoprivrede s današnjeg sastanka Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu, Predsjedništvo je predstavilo stanje dosadašnjih rasprava o uredbi o novim genomskim tehnikama.

"Iako je postignut određeni napredak u pojedinim tehničkim pitanjima, Hrvatska je pripremila dokument u kojem traži prijelazno razdoblje od sedam godina u kojem bi države mogle same odlučiti hoće li i u kojem opsegu dopustiti stavljanje na tržište sjemena i bilja nastalog novim genomskim tehnikama. U tom razdoblju bi Komisija imala vremena napraviti procjenu učinka, a države članice bi se potom mogle vratiti raspravi o zajedničkom pristupu zasnovanom na znanstvenim činjenicama, analizama i podacima", ističu iz resora poljoprivrede.

Prenose kako je ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula da je nužno jasno razgraničiti odnos s ekološkom i konvencionalnom poljoprivredom, a naglasila je i da je potrebno na zadovoljavajući način riješiti pitanje patenata. Na sjednici Vijeća održana je i prva razmjena mišljenja o ribolovnim mogućnostima za iduću godinu.

Ministrica Vučković naglasila je da su znanstvene podloge i uvažavanje socio-ekonomskog konteksta iznimno važno polazište za ovakve rasprave, a ambiciozni ciljevi zaštite kojima je Hrvatska predana i na međunarodnoj razini daju smjernice za održivo ribarstvo. Kako su živi morski resursi djeljivi, izuzetno je važan konsolidirani i konzistentan pristup na međunarodnoj razini.

Usvojeni su i zaključci Vijeća o dugoročnoj viziji ruralnih područja, gdje se Hrvatska posebno zalaže za koherentnost politika i mjere protiv depopulacije, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Tportal je i na WhatsAppu

 

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'