korekcija tržišta

Hrvatska u bloku 'konspiratora' koji žele dodatno srušiti cijenu plina u Europi i torpedirati dogovor energetskog vijeća?

12.12.2022 u 15:35

Bionic
Reading

Ostalo je još malo vremena za dogovor o ograničenju cijena plina uoči hitnog sastanka ministara energetike EU-a

Dvanaest zemalja EU-a zalaže se za sniženje gornje granice cijena plina, pojačavajući zabrinutost o tome hoće li blok uspjeti postići dogovor o toj mjeri uoči hitnog sastanka ministara energetike ovog tjedna, pokazuje dokument u koji je Politico imao uvid.

Veleposlanici su se sastali u subotu kako bi razgovarali o mehanizmu Komisije za korekciju tržišta, kojim Bruxelles želi ograničiti pretjerano poskupljenje plina.

Prema prvotnom planu Komisije, gornja granica pokrenula bi se kada cijene na europskoj referentnoj burzi za veleprodajno trgovanje plinom — nizozemskom TTF-u — dostignu 275 eura po megavatsatu tijekom dva tjedna i ako su te cijene više od 58 eura po MWh iznad cijena ukapljenog prirodnog plina na svjetskom tržištu.

No zemlje EU-a su i dalje oštro podijeljene oko plana za koji je Europska središnja banka rekla da bi mogao 'ugroziti financijsku stabilnost' u eurozoni.

Posljednji kompromis energetskog vijeća, koji je datiran 9. prosinca, predložio je smanjenje gornje granice na 220 eura po MWh za pet dana i raspon od 35 eura po MWh prema globalnim cijenama LNG-a.

  • +13
Andrej Plenković s Karlom Nehammerom i Markusom Soderom u posjetu LNG terminalu Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Ali to nije bilo dovoljno za Belgiju, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Latviju, Italiju, Litvu, Maltu, Poljsku, Rumunjsku, Sloveniju i Slovačku. Te zemlje, koje imaju dovoljan utjecaj da formiraju blokirajuću manjinu i torpediraju dogovor, zahtijevaju da se gornja granica još znatno smanji, na 160 eura po MWh s rasponom od 20 eura po MWh, pokazuje dokument.

Te zemlje također žele da se mjera primjenjuje na sve izvedenice, a ne samo na trgovanje mjesec unaprijed. Ali za zemlje koje su skeptičnije prema ograničenju cijena, poput Njemačke, Nizozemske, Austrije, Danske, Estonije i Luksemburga, to je 'crvena linija', rekao je jedan diplomat.

Veleposlanici bi se trebali ponovno sastati u ponedjeljak da bi raspravljali o toj mjeri uoči izvanrednog sastanka energetskog vijeća u utorak.