ugovor vrijedan 5 milijuna eura

Hrvatska tvrtka dobila posao edukacije oko tisuću europskih policijskih istražitelja

13.09.2018 u 14:46

Bionic
Reading

Hrvatska tvrtka INsig2 koja razvija rješenja vezana za integriranu sigurnost te pruža usluge u području digitalne forenzike pobijedila je na natječaju Europske komisije, dobivši pet milijuna eura vrijedan posao edukacije oko tisuću europskih inspektora iz područja digitalne forenzike

Tvrtka je izvijestila u četvrtak da je pobijedila na natječaju te da je potpisala četverogodišnji ugovor vrijedan pet milijuna eura za edukaciju europskih inspektora iz područja digitalne forenzike.

Edukacijske treninge iz područja digitalne forenzike i analitike provest će konzorcij te tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, riječka IT tvrtka Ventex i američka forenzička tvrtka AccessData. Naručitelj posla je ured Europske komisije za borbu protiv financijskih prijevara (OLAF), a cjelokupni projekt financira se iz programa Hercule III.

INsig2 navodi da će u slijedeće četiri godine, kroz osam jednotjednih i dvotjednih treninga, educirati oko tisuću policijskih istražitelja iz cijele Europe. Treninzi će se održavati u različitim zemljama članicama Europske unije, a konzorcij će biti zadužen za kompletno opremanje učionica te realizaciju samih treninga.

Uz puno praktičnog rada cilj je osposobiti istražitelje da sami provode istrage koristeći sve dostupne forenzičke alate, u borbi protiv kibernetičkog kriminala sa naglaskom na financijskim prevarama. Edukacija će obuhvatiti vrlo široko područje digitalne forenzike kao što su digitalne istrage na Windows, Mac i Linux računalima, istrage mobilnih i pametnih telefona, istrage kriptovaluta, zloćudnih kodova, enkripcije, dronova, prometa po računalnim mrežama, forenzičko klasificiranje velikih količina digitalnog videa i digitalnih fotografija, te forenzičku analitiku.

Za tvrtku INsig2 to je drugi takav ugovor - 2013. osvojili su sličan natječaj Europske komisije i u četiri godine educirali više od 800 europskih istražitelja iz područja digitalne forenzike.