novi podaci

Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova rada u drugom tromjesečju

15.09.2023 u 14:37

Bionic
Reading

Hrvatska se u drugom tromjesečju svrstala u skupinu zemalja EU-a s najsnažnijim rastom nominalnih troškova rada po satu, znatno većim od europskog prosjeka, pokazali su u petak podaci europskog statističkog ureda

Kalendarski prilagođeni nominalni troškovi rada po satu u eurozoni porasli su u drugom tromjesečju za 4,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 5,2-postotnog skoka na početku godine.

U 27-članoj EU uvećani su za pet posto, nakon 5,4-postotnog rasta u razdoblju od siječnja do ožujka.

Stope rasta na oba područja najviše su otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke prije nešto više od 20 godina.

Troškovi plaća u eurozoni porasli su u drugom tromjesečju za 4,6 posto, a troškovi doprinosa za četiri posto. U EU uvećani su za 5,1 odnosno za 4,4 posto.

Najviše su na oba područja u drugom tromjesečju porasli nominalni troškovi rada po satu u uslužnom sektoru, za 4,8 posto u eurozoni i za 5,2 posto u EU.

Među zemljama EU-a najviše su u drugom tromjesečju porasli nominalni troškovi rada po satu u Mađarskoj, za 17,3 posto.

Slijedi Hrvatska sa 14,5-postotnim rastom kalendarski prilagođenih nominalnih troškova rada po satu u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsnažnijim od ulaska u EU sredinom 2013. Na početku godine porasli su 11,4 posto.

Najsnažnije su u razdoblju od travnja do lipnja porasli troškovi rada u građevinskom sektoru, nešto više od 20 posto. U uslužnom sektoru uvećani su nešto više od 14 posto, a gotovo isti postotni rast bilježila je i industrija.

Isti postotni rast troškova bilježila je u razdoblju od travnja do lipnja i Slovenija, a u skupini su i Rumunjska i Bugarska gdje su porasli za 14,4 odnosno 14,2 posto.

Najblaže su pak porasli troškovi rada na Malti i u Njemačkoj, za 2,1 posto.