PLIN IZ AZERBAJDŽANA

Hrvatska podržala projekt Transjadranskog plinovoda

24.05.2013 u 12:26

Bionic
Reading

Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina te Albanija poduprle su u četvrtak u Tirani realizaciju projekta Transjadranskog plinovoda, (TAP), kojim bi se dovodio plin iz Azerbajdžana, kroz Grčku i Albaniju te ispod Jadranskog mora, do južne Italije

Podršku tom projektu te su zemlje dale nekoliko tjedana prije nego što će konzorcij Shah Deniz 2 odabrati kojim će plinovodom dopremati prirodni plin u Europu – TAP-om ili Nabucco West-om.

TAP-om se želi transportirati 10 milijardi prostornih metara plina. Taj projekt natječe se s Nabucco West projektom, kojim se plin želi dopremati do Austrije, a taj konzorcij čine austrijski OMV, mađarski MOL, turski Botas i rumunjski Transgaz.

Dioničari TAP-a su švicarska energetska kompanija Axpo, norveški Statoil i njemački E.ON Ruhrgas

Konzorcij Shah Deniz 2, predvođen BP-om, Statoilom, azerbajdžanskim SOCAR-om i Totalom, planira početi izvoziti plin od početka 2019. godine, a do kraja lipnja namjerava odabrati projekt plinovoda kojim će transportirati plin u Europu.

Premijer Zoran Milanović u srijedu je u Bruxellesu rekao da je, što se energetike tiče, za Hrvatsku od posebnog interesa TAP, jer bi omogućio sigurniju opskrbu plinom nekoliko zemalja jugoistočne Europe - Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Bugarske.