EUROSTAT

Hrvatska među zemljama s padom stope zaposlenosti

  • Autor: L.F./Hina
  • Zadnja izmjena 16.06.2017 08:43
  • Objavljeno 16.06.2017 u 08:43
U Hrvatskoj je u prva tri mjeseca ove godine zaposlenost pala 0,6 posto

U Hrvatskoj je u prva tri mjeseca ove godine zaposlenost pala 0,6 posto

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Hrvatska se u prvom ovogodišnjem tromjesečju našla u skupini četiri zemlje članice Europske unije koje su zabilježile pad stope zaposlenosti na kvartalnoj razini, objavio je europski statistički ured Eurostat

Prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata, u odnosu na zadnje prošlogodišnje tromjesečje, stopa zaposlenosti u Hrvatskoj je u prva tri mjeseca ove godine pala 0,6 posto, u Litvi 0,5 posto, dok je najveći pad zabilježen u Latviji, 1,9 posto, te Rumunjskoj, za 1,2 posto. 

Na razini EU, kao i na području zajedničke europske valute, stopa zaposlenosti od siječnja do ožujka ove godine porasla je 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal. 

Pritom, od zemalja članica s najvišim rastom prednjači Estonija s 2,8 posto, a slijede Malta s 1,7, Švedska s 1,2, Irska s 1,1, dok su Grčka, Mađarska i Portugal zabilježile skok od 1 posto. 

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, stopa zaposlenosti u EU porasla je 1,4 posto, a u eurozoni 1,5 posto.

Prema procjenama Eurostata, u prvom tromjesečju 2017. godine u EU je bilo zaposleno 234,2 milijuna muškaraca i žena, od čega 154,8 milijuna otpada na eurozonu, što su najviše razine ikad zabilježene u oba područja, pokazuju sezonski prilagođeni podaci.

Skupinu zemalja s najvećim skokom stope zaposlenosti na godišnjoj razini predvodi Malta sa 6 posto, Irska bilježi 3,5, Cipar 3,4, Portugal 3,3, a Luksemburg 3,2 posto rasta. Slijedi Mađarska s 2,8 posto, Slovenija s 2,6, Španjolska i Švedska s 2,4, Estonija 2,2, Slovačka 2,1 te Nizozemska s 2,0 posto većom stopom rasta zaposlenosti u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. 

Stopa zaposlenosti u odnosu na isto razdoblje lani pala je u Latviji, 2,8 posto, Litvi i Rumunjskoj, u obje 0,4 posto, dok je u Hrvatskoj ostala nepromijenjena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi