Bajakić, ADrović i Šonje

[FOTO] Hrvatska ima novog prijevoznika za bogate turiste: U Puli predstavljen Boeing 737 EFT Airwaysa, iza kojeg stoji zanimljiva ulagačka ekipa

29.05.2021 u 14:08

Bionic
Reading

Danas je u Puli zrakoplovna kompanija ETF Airways predstavila golemi putnički Boeing 737-800, kojim će na našu obalu dolaziti brojni turisti iz drugih zemalja. Novi avioprijevoznik nema u planu konkurirati divovima poput Lufthanse, no njegovi osnivači i vlasnici vjeruju da tržište čarter letova ima dovoljno potencijala za dobru zaradu. Osnivači ove kompanije poznata su imena s domaće poslovne scene - Zdenko Adrović, Ratko Bajakić i Velimir Šonje

ETF Airways domaća je zrakoplovna kompanija koju su Adrović, Bajakić i Šonje osnovali lani u Zagrebu uz pomoć zrakoplovnih stručnjaka i pilota Stjepana Bedića, Marka Bankovića i Dragana Stefanovskog, ujedno članova uprave nove tvrtke.

S radom uskoro počinju, i to s dva Boeinga 737-800 s po 189 mjesta, a plan im je proširiti se na tri aviona do iduće godine. Radit će na teritoriju Europske unije, a do 2026. kapacitete procjenjuju na čak sedam zrakoplova. Ključno je za ovaj posao to da neće letjeti na linijama, već kao čarter kompanija koja iznajmljuje zrakoplove s posadama drugim prijevoznicima s fokusom na jugoistočnu Europu i turistički sektor. To je, kažu, ključ za uspjeh i glavna ideja zbog koje je pokrenut posao.

  • +3
Boeing 737-800 - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: Alex OGLE / AFP / Profimedia

Sva trojica osnivača dobro su poznata na domaćoj poslovnoj sceni. Bajakić je direktor i većinski vlasnik IFC grupe, koja se bavi ulaganjima, brokerajem i savjetovanjem. Radio je u Investmentbanku Austria AG, a poznat je i kao glavni ulagač u Pivovaru Medvedgrad. Aktivan je i lokalnoj politici kao član ekonomskog tima Možemo!.

Bajakića i Adrovića veže bankarstvo. Adrović je aktualni predsjednik Hrvatske udruge banaka (od 2015.), a 17 godina prije toga proveo je na čelu Raiffeisen banke. Prije toga bio je izvršni potpredsjednik za riznicu i likvidnost, kao i direktor sektora investicijskog bankarstva te zamjenik predsjednika Uprave PBZ-a, a valja napomenuti i to da radi kao predsjednik Nadzornog odbora Atlantic grupe.

Logično, i treći ulagač u EFT dolazi iz bankarskih krugova, a riječ je poznatom ekonomistu Velimiru Šonji, vlasniku tvrtke Arhivanalitika. Šonje je svoju karijeru počeo kao istraživač Ekonomskog instituta u Zagrebu, radio je na Vladinom antiinflacijskom programu ranih devedesetih, pet godina proveo je u HNB-u, početkom novog stoljeća pridružio se Adroviću u upravi RBA, a jednu je godinu proveo i kao predsjednik uprave Bajakićeva IFC Investa.

  • +7
Zdenko Adrović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bajakić je prilikom predstavljanja tvrtke rekao da je prošlogodišnji poremećaj zbog koronavirusa otvorio nove prilike zbog kojih je odlučio kapitalno pojačati ETF Airways: 'Avijacija je kapitalno iznimno zahtjevan posao i u normalnim vremenima nije lako ući na tako kompetitivno tržište. Međutim uvjeti za najam velikih zrakoplova naglo su poboljšani nakon prizemljenja značajnog dijela globalne flote. Uspjeli smo dogovoriti jako dobre uvjete najma, što nam pruža odskočnu dasku u nastavku širenja posla. Vjerujemo da imamo najbolji upravljački tim te posvećene i motivirane zaposlenike koji će uz potporu investitora ostvariti ambiciozan poslovni plan.'

Marko Banković, član Uprave, kaže da je manjim zrakoplovnim kompanijama nemoguće konkurirati divovima, no na tržištu postoji velik broj niša, dijelom vezanih uz turizam, u kojima ima sasvim dovoljno mjesta za kompanije poput njihove. Šonje kaže da su pandemija i orijentacija na auto-goste zakočile ulaganja u razvoj prometnih mostova do Hrvatske i prema udaljenijim tržištima, poput Rusije, sjevera Europe ili Izraela.

  • +20
Boeing 737-800 nove hrvatske aviokompanije ETF Airways Izvor: Cropix / Autor: Mirko Ferlin / CROPIX

'Čarter zrakoplov je nezamjenjiva zračna autocesta i sigurni smo da će se u narednim godinama nastaviti otvaranje novih tržišta i mostova prema putnicima više platežne moći. Oni mogu produžiti sezonu i osnažiti hrvatski turizam. Prirodan smo partner velikim turističkim agencijama, hotelijerima i destinacijama koje imaju razrađene strategije razvoja turizma. Stoga sam siguran da ćemo u narednim godinama zajedno otvarati nova tržišta i stvarati nove vrijednosti koje će razvijati hrvatski turizam u pravcu moderne industrije više dodane vrijednosti. Mi smo spremni', zaključio je Šonje.

Predsjednik Uprave Stjepan Bedić kaže da se tržište oporavlja i da potražnja za njihovim uslugama izvan Hrvatske raste izvan svih očekivanja, što je iznenadilo i njih same. 'Imamo sjajan tim koji je uspio odgovoriti na sve izazove i pripremiti tvrtku za ulazak u prvu sezonu operacija s dva zrakoplova tipa Boeing. To je prvi put u proteklih trideset godina da se Boeing pojavljuje na tržištu regije', izjavio je predsjednik Uprave ETF Airwaysa Bedić.