POREZNE PRIJEVARE

Hrvatska godišnje gubi pola milijarde eura od nenaplaćenog PDV-a

07.09.2016 u 10:35

Bionic
Reading

Prema podacima koje je objavila Europska komisija, tijekom 2014. u Europskoj uniji je izgubljeno nevjerojatnih 159,5 milijardi eura zbog nenaplaćenih prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV)

Najveća razlika između očekivanog prihoda od PDV-a i onoga koji je prikupljen (VAT Gap) iznosi 37,9 posto i zabilježena je u Rumunjskoj, a najmanja (1,2 posto) je u Švedskoj. U apsolutnim iznosima, najveći gubitak, čak 36,9 milijardi eura, pretrpjela je Italija, a najmanji (147 milijuna eura) Luksemburg.

U Hrvatskoj manjak prikupljenog PDV-a iznosi 510 milijuna eura odnosno 8,67 posto.

Rezultati istraživanja potvrđuju opravdanost nedavnih poziva Komisije na reformu sustava PDV-a u EU radi suzbijanja prijevara i povećanja učinkovitosti.

Sljedeći korak za države članice, prema Akcijskom planu Komisije za stvaranje jedinstvenog područja PDV-a, predstavljenom prošlog travnja, jest dogovoriti se o tome kako postići konačni sustav PDV-a za prekograničnu trgovinu u Europskoj uniji.

Neposrednije mjere za suzbijanje prijevara povezanih s PDV-om već su uvedene, no današnji podaci pokazuju da su potrebne dublje reforme.

'Naše države članice gube desetke milijardi eura u nenaplaćenim prihodima od PDV-a. To je neprihvatljivo. Aktualni sustav izrazito je neprilagođen rješavanju problema prijevare i pogrešnih izračuna povezanih s PDV-om, a očito je da se brojke neće popraviti same od sebe. Države članice sada se moraju brzo dogovoriti o konačnom, na prijevare otpornom sustavu PDV-a u EU, kao što je to ove godine već predložila Komisija. Zbog toga pozivam sve države članice na otvorenu i konkretnu raspravu kojom će se pridonijeti prijedlozima za sljedeću godinu kako bismo jednom zauvijek riješili to pitanje', poručio je Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu.