SVJETSKI DAN PODUZETNICA

Hrvatska bilježi snažan porast ženskog poduzetništva

18.11.2015 u 10:36

Bionic
Reading

Na Svjetski dan poduzetnica kojega obilježavamo 19. studenog diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, želimo jasno poručiti da smo tu, iako samozatajne i marljive, u sjeni i često zaboravljene, uvijek spremne na odricanje i težak rad, željene pokazati svoju ustrajnost i nesalomljivost u svim tržišnim uvjetima, ističe se u priopćenju virtualnog Ženskog poduzetničkog centra u srijedu

Na jednu ženu u hrvatskom poduzetništvu 2010. dolazilo je 2,6 muškaraca. Danas na jednu ženu dolazi 1,9 muškaraca u domaćem poduzetništvu što dovoljno govori o porastu ženskog poduzetništva posebice na principima samozapošljavanja.

'Žene u hrvatskom društvu znatno bolje od muškaraca u Hrvatskoj uočavaju poslovne prilike za realizaciju svojih ideja, ali su značajno više uskraćene za mogućnost institucionalne potpore, financiranje, otvaranje poslovnih prilika na tržištu, prije svega zbog manjka potpore i razumijevanja u obitelji za ženino poduzetništvo', upozoravaju iz Ženskog poduzetničkog centra.

Danas je, prema podacima Eurostata, 11 posto svih zaposlenih žena u Hrvatskoj u vlastitom poduzetništvu.

'Poduzetnice u Hrvatskoj ostvaruju zavidan udio u BDP-u, no malo se institucija i stručnih radova bavi njihovim potrebama, problemima, izazovima i perspektivama, najviše zbog činjenice da su poduzetnice, posebice one samozaposlene, noviji ekonomski fenomen u našem društvu, te su poprilično nepoznata kategorija za istraživanje, promicanje i potpore', piše u priopćenju.