EUROPSKA PLINSKA KRIZA

Hrvatska bez problema s isporukama plina

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.01.2009 17:02
  • Objavljeno 03.01.2009 u 17:10
Plinovod

Plinovod

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska za sada nema problema u dobavi i opskrbi prirodnim plinom niti redukcija zbog plinskog spora između Rusije i Ukrajine

Hrvatska trenutno nema problema niti su joj reducirane količine plina koje joj trebaju biti isporučene, izjavili su u INA-inom Sektoru korporativnih komunikacija

Bez obzira na rusku obustavu isporuke prirodnog plina Ukrajini, stanje plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske je stabilno, te dosad nije bilo nikakvih poremećaja pri dobavi plina, izvijestili su iz Ureda za odnose s javnošću tvrtke Plinacro. Iz te su tvrtke - koja kao nacionalni operator plinskoga transportnog sustava kontinuirano nadzire i upravlja cjelokupnim plinskim transportnim sustavom Republike Hrvatske - izvijestili da su osigurani optimalni uvjeti za transport plina te da sustav radi bez ikakvih problema.

Iz Plinacroa napominju kako će i u slučaju da i eventualno dođe do redukcije uvoza plina iz Rusije, u koordinaciji s INA d.d., opskrbljivačem plina, poduzeti sve potrebne mjere kako eventualna redukcija ne bi utjecala na opskrbu plinom kupaca u Hrvatskoj. Napominju također kako je dodatna olakotna okolnost i to što je jedan od najvećih industrijskih kupaca - kutinska Petrokemija d.d., do kraja siječnja u redovitom remontu te ne troši plin.

Iz INA-e su još prije početka zime najavili da čine sve kako bi osigurali sigurnu opskrbu plinom, a već nekoliko godina poznato je da se u slučaju većeg pada temperatura i eventulanih problema, plin reducira velikim potrošačima, kao što su HEP i kutinska Petrokemija, kako bi široka potrošnja, odnosno kućanstva bila opskrbljena.

Hrvatska godišnje troši oko 3,2 milijarde prostornih metra plina, od čega 60 posto zadovoljava iz vlastitih izvora, a 40 posto uvozom iz Rusije.

Nakon najnovijeg spora Rusije i Ukrajine, odnosno nakon što je ruski Gazprom 1. siječnja prekinuo isporuke plina Ukrajini zbog ukrajinskog duga i neuspjeha pregovora o cijeni plina za 2009., nekoliko je europskih zemalja izvijestilo o smanjenju isporuka ruskog plina. Tako su energetske tvrtke u Bugarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj priopćile da su zabilježile pad isporuke iako glavni plinovod, koji prolazi kroz Češku do Njemačke, normalno radi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi