LJUBO JURČIĆ SPREMAN ZA IZBORE

'Hrvatima ne trebaju krv ni znoj ni suze!'

22.09.2011 u 13:59

Bionic
Reading

Poznati ekonomist Ljubo Jurčić, bivši SDP-ov kandidat za premijera, predstavio je, u društvu pjevačice Sandre Bagarić, program Hrvatske ekonomske inicijative, nove političke stranke koja će predvoditi novu koaliciju na predstojećim izborima, poručivši da Hrvatima ne trebaju ni krv ni znoj ni suze, nego poticanje proizvodnje, a na prvom mjestu gospodarskog programa treba biti industrijska, a ne monetarna politika

'Hrvatima ne trebaju ni krv ni znoj ni suze! Imamo veću potrošnju nego proizvodnju, a sadašnja politika misli da je rješenje u rezanju potrošnje iako hrvatski resursi stoje neiskorišteni. Naš koncept nije rezanje potrošnje, nego poticanje proizvodnje. Građanima poručujemo: imate pravo na rad, ali nemate pravo na nerad!', poručio je Ljubo Jurčić na današnjem predstavljanju Hrvatske ekonomske inicijative.

Ekonomski stručnjak i nesuđeni SDP-ov premijer izaći će na predstojeće parlamentarne izbore na čelu koalicije koju će činiti Blok umirovljenici zajedno, Primorsko-goranski savez (PGS), Hrvatska radnička stranka i Hrvatska ekonomska inicijativa (HEI).

Jurčić upozorava da su u Hrvatskoj, koja ima atipično gospodarstvo, krivo postavljani ciljevi, provođene su krive politike ili su barem bile krivo raspoređene. 'Mi imamo krivi redoslijed politika, stalno se pitamo kako spasiti proračun i valutu. Ne možete valutu sačuvati žongliranjem ni proračun preknjižavanjem. Zašto bi rezovi bili nužni? Kad imate ovakvu nezaposlenost, rješenje je u politici koja je koncentrirana na realno gospodarstvo, odnosno proizvodnju', smatra Jurčić.

Zato na prvom mjestu treba biti industrijska, a ne monetarna politika. U programu Hrvatske ekonomske inicijative, nakon industrijske politike, slijedi politika regionalnog razvoja, a treće su financijska i monetarna politika koje bi trebale osigurati dovoljno novca za prve dvije.

Na novinarsko pitanje ima li on hrabrosti poručiti građanima da ih čekaju bolni rezovi, Jurčić kaže da oni nisu nužni, nego bi se politika trebala koncentrirati na poticanje proizvodnje, čime bi riješila i problem deficita. Jurčić ne bi rezao proračun, nego bi preusmjerio neke stavke, smatrajući da u proračunu postoji oko 5 milijardi kuna koje se koriste u politikantske svrhe.

Jedan od ciljeva HEI-ja je organizirana politika za podizanje samopouzdanja građana, jer 'Hrvati su ubijeni u pojam', kaže Jurčić, 'iako imamo nobelovce i vrhunske sportaše zapljuskuju nas negativne informacije kao što su haške presude i otkrića o zlouporabama položaja vladajućih, pa se stvara kriva slika da smo svi u Hrvatskoj takvi'.

Jurčić želi okupiti ljude koje su status u društvu stekli izvan politike, a imaju znanje, iskustvo, poštenje i energiju koje su voljni uložiti u poboljšanje Hrvatske. Iako su mediji spominjali da će se njegovoj koaliciji pridružiti Ivica Pančić i Pero Kovačević, danas ih tamo nije bilo, a među ljudima koja su ga došli podržati bila je i operna pjevačica Sandra Bagarić, koja je predstavljanje inicijative završila stihovima iz mjuzikla 'Jalta, Jalta'.