STRANI ULAGAČI PORUČUJU

'Hrvati, promijenite mentalitet, profit je pozitivna stvar!'

01.10.2015 u 13:42

Bionic
Reading

Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC) u četvrtak je u Zagrebu predstavilo je 'Bijelu knjigu 2015.', godišnje izvješće o poslovnoj klimi i preprekama za ulaganje

Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa i predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj rekao je: 'Gospodarsko kruženje nije loše, ali nije ni puno bolje. Okruženje stagnira. Ako smo se odlučili za tržišnu ekonomiju moramo prihvatiti sve pluseve i minuseve koja ona nosi.'

Od 1998. do 2014., direktne strane investicije u Hrvatskoj stvorile su 25 posto svih novih radnih mjesta, 55 posto izvoza i 50 posto prihoda cijelog gospodarstva.

'Činjenica da strane tvrtke u Hrvatskoj ostvaruju pola prihoda čitavog gospodarstva, a zapošljavaju samo 25 posto radne snage znači da su te tvrtke jako efikasne', kaže Fogec.

Nervira ga to što riječ profit u Hrvatskoj ima negativne konotacije, jer strane tvrtke dolaze u Hrvatsku kako bi radile i zaradile. Pozvao je na promjenu mentaliteta i na dobrodošlicu stranim investitorima.

Bez snažnijeg novog vala stranih ulaganja

Tajnik FIC-a Ante Babić upitao se stiže li novi val stranih investicija, sličan onome koji se dogodio 2005. i 2006. godine: 'Ne vjerujem da će se nešto takvo ponoviti. Tada su tržišta bila preinvestirana, a ako se i dogodi investicijski val, neće biti ni upola snažan kao tada.'

Dodao je da je Hrvatska ušla u višu ligu, tj. da je iza sebe ostavila zemlje bivše Jugoslavije te je se sada uspoređuje s drugim zemljama EU-a poput Češke ili Mađarske.

'Nije sve toliko loše, ali nismo privukli strane investicije u mjeri poput Češke ili Mađarske. Sada se moramo boriti s njima', rekao je Babić.

Glavni problem: pravna nesigurnost

Jedan je od ključnih problema u Hrvatskoj pravna nesigurnost. FIC preporučuje opsežnu procjenu utjecaja propisa na svakom novom zakonu, širenje kapaciteta za procjenu učinaka i suzdržavanje od bilo kakve retroaktivne promjene.

Što se poreznog sustava tiče, smatraju da sve porezne olakšice treba preispitati i prilagoditi na godišnjoj razini, uvesti zahtjev za izdavanje službenog mišljenja u roku od 30 do 60 dana te uspostaviti procese na koje tvrtka može računati. Dobro bi bilo, tvrde, povećati kapacitete poreznika - poreznici bi trebali znati više o farmaciji, nafti i drugim specifičnim industrijama.

Šest zadataka za novu Vladu

Onog dana kad Hrvatska dobije novu Vladu treba se primiti šest zadataka: obuzdavanja deficita, poboljšanja socijalnog sustava, usklađivanja plaća s makroekonomskom situacijom, poboljšanja rada javne uprave, smanjenja nameta i smanjenja insolventnosti, poručio je Babić.

Zaključno, Fogec je iznio primjer švicarskog kantona Zug, koji je jedna od međunarodnih poreznih oaza. 'U Zugu poreznici redovito obilaze tvrtke koje su registrirane ondje kako bi im objasnili kako da plate što manje poreza', rekao je Fogec.

Na komentar iz publike kako je Zug porezna oaza i kako ga se ne može uspoređivati s Hrvatskom, Fogec je odvratio da je to točno i da iako je porezna oaza, Zug savjetuje kako platiti što manje poreza te da je to primjer koji bi se moglo slijediti.