ANKETA O PODUZETNIŠTVU

Hrvati ne znaju kako započeti posao

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.11.2010 14:49
  • Objavljeno 03.11.2010 u 14:49
muškarac, posao

muškarac, posao

Izvor: Corbis / Autor: Holger Scheibe/Corbis

Hrvatski građani zainteresirani su za pokretanje vlastitog posla, ali uglavnom nemaju razrađen financijski plan niti znaju koje početne korake trebaju poduzeti, pokazuju rezultati ankete provedene tijekom rujna i listopada na potralu MojPosao

Anketa provedena na više od 700 ispitanika pokazala je da najveći broj ispitanika (78 posto) razmišlja o pokretanju vlastitog posla, petina ispitanika (20 posto) to je već učinila, a samo dva posto ne razmišlja o pokretanju vlastitog posla.

Od ispitanika koji su već pokrenuli vlastiti posao, dvije trećine je otvorilo tvrtku, a trećina obrt.

Poduzetničke vode najmanje su privlačne najmlađim i ispitanicima starijim od 40 godina, a najveći broj ispitanika koji su pokrenuli vlastiti posao je u dobnoj skupini od 31 do 40 godina.

Prema regijama, poduzetništvu su najviše skloni stanovnici Zagreba i okolice. Slijede ispitanici iz Dalmacije i sjeverne Hrvatske, a po rezultatima ankete najmanje su 'poduzetni' stanovnici središnje Hrvatske, Istre i Kvarnera.

Samo 28 posto ispitanika zna točno što im je potrebno za pokretanje vlastitog posla, 51 posto zna to tek okvirno, a petina ispitanika ne zna što im je potrebno za pokretanje vlastitog posla.

Najveća prepreka za pokretanje vlastitog posla prema mišljenju većine ispitanika je novac, zatim slijede loša poduzetnička klima, nedostatak informacija i vremena. Manjak ideja i loši partneri prepreka su za manji broj ispitanika.

Kada su u pitanju financijska sredstva tri četvrtine ispitanika zna okvirno ili točno koliki je iznos potreban za pokretanje posla, a 27 posto ne zna ni približno koliko bi sredstava bilo dovoljno. Od ispitanika koji su već pokrenuli vlastiti posao nešto više od polovice (53 posto) ih je unaprijed znalo koliko će im novaca trebati.

Većina ispitanika nema razrađen plan niti unaprijed osigurana sredstva, već se namjerava snaći kada za to dođe vrijeme koristeći pozajmice ili kredite. Tek je 21 posto ispitanika osiguralo potrebna sredstva.

Također, većina anketiranih ne zna može li i od koga dobiti financijske poticaje za pokretanje vlastitog posla, a samo 2 posto ispitanika smatra da mali poduzetnici imaju dovoljnu potporu države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi