kriza traje

Hrana i energija iznova raspirile inflaciju u Britaniji

22.03.2023 u 15:04

Bionic
Reading

Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda

Stopa inflacije porasla je u veljači na 10,4 posto, s 10,1 posto u siječnju, što znači da je rast cijena ubrzao prvi puta od listopada, pokazuju podaci CSO-a.

Jedan od glavnih pokretača inflacije u veljači bio je ubrzani rast cijena hrane bezalkohodnih pića, za 18,0 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču, nakon 16,7-postotnog skoka u siječnju, u razdoblju nestašice povrća u brojnim supermarketima.

Trgovci su posebno teško dolazili do rajčica, paprike i krastavaca, uglavnom zbog ekstremnih vremenskih uvjeta koji su utjecali na urod u Španjolskoj i u sjevernoj Africi, napominje BBC.

Na nestašicu nadovezale su se visoke cijene energije koje su utjecale na domaće uzgajivače i problemi u opskrbnim lancima.

Snažan rast cijena hrane potaknulo je poskupljenje povrća zbog visokih troškova energije i loših vremenskih uvjeta koji su u pojedinim dijelovima Europe doveli do nestašica i racioniranja, rekao je glavni ekonomist statističkog ureda Grant Fitzner.

Troškovi stanovanja bili su viši za 26,6 posto nego u veljači 2022. godine, uz gotovo istu stopu rasta kao i u siječnju, zbog poskupljenja struje i plina. 

Britanska središnja banka (BoE) odlučit će na sjednici u četvrtak hoće li povećati, smanjiti ili zadržati kamatne stope na sadašnjoj razini kako bi obuzdala inflaciju. Od prosinca 2021. podizala ih je 10 puta kako bi skupljim zaduživanjem smanjila potrošnju.