ZBOG SKOKA TROŠKOVA

Velika Britanija odgađa gradnju dionice brze željezničke linije

10.03.2023 u 13:37

Bionic
Reading

Britanija je izvijestila da će zbog skoka troškova odgoditi gradnju dionice nove brze željezničke linije koja bi trebala povezati London sa sjevernom Engleskom

Odgoda projekta HS2 težak je udarac planu modernizacije željezničke mreže i povećanja kapaciteta na prometnim linijama, napominje Reuters. 'Inflacijski je pritisak značajan, a troškovi projekta uvećani', rekao je ministar prometa Mark Harper u pisanoj izjavi parlamentu. Posao gradnje bio je povjeren tvrtkama Kier, Balfour Beatty i Vinci.

Gradnja brze pruge predložena je 2009. predstavljena kao najveći infrastrukturni projekt u Europi, koji je Ujedinjenom Kraljevstvu trebao omogućiti da uhvati korak s drugim europskim zemljama u širenju mreže za superbrze vlakove. Pruga bi trebala povezati londonski Euston s Manchesterom, a završetak radova planiran je u razdoblju od 2035. do 2040. godine.

Prema izmijenjenim planovima koje je predstavio ministar Harper, gradnja dionice između Birminghama i Crewea bit će odgođena za dvije godine. Harper nije naveo novi datum završetka cijelog sjevernog dijela pruge na potezu od Birminghama do Manchestera.

Također je rekao da će poveznica između HS2 i stanice Euston u središtu Londona više neće biti prioritet i da će se radovi fokusirati na povezivanje nove linije sa sjeverozapadnim predgrađem Londona. 'Donosimo teške, ali odgovorne odluke, koje stavljaju na prvo mjesto interes britanskog naroda, kroz kontrolu inflacije i smanjenje državnog duga', rekao je Harper.

U 2015. trošak projekta procijenjen je na 56 milijardi funta, da bi poskočio na 72 milijarde do 98 milijardi funta, po cijenama iz 2019. Cijene su otada dodatno porasle, uz skok u građevinskom sektoru u prošloj godini za oko 18 posto, zbog poskupljenja drva, čelika i betona.

Projekt je već izmijenjen – vlada je u 2021. ukinula planiranu vezu s Leedsom, navodeći kao razlog spiralni rast troškova. Radovi na prvom dijelu HS2, od zapadnog Londona do Birminghama, već su počeli.