ZAKONSKE IZMJENE

Hotelijeri zadovoljni nižim PDV-om za turizam

09.02.2012 u 19:09

Bionic
Reading

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) zadovoljna je odlukom hrvatske Vlade o uvođenju smanjene stope PDV-a na turističku i ugostiteljsku djelatnost kao i činjenicom da su hrvatski turistički djelatnici dobili dodatna jamstva da će se snižena stopa početi primjenjivati od početka iduće godine budući to postaje dio zakonskih izmjena u najavljenim izmjenama Zakona o PDV-u

Ističući da time turistički sektor dobiva dobre temelje za početak dugoročnog planiranja, predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar dodaje da to donosi i dugoročnu korist hrvatskoj turističkoj i nizu pratećih industrija te da je to prvi važniji korak prema stvaranju kvalitetnijeg i poticajnijeg poslovnog okruženja.

Tu Vladinu odluku drži iznimno važnom i u kontekstu globalne krize te potrebom ostvarivanja veće konkurentnosti i investicija u hrvatskom turizmu koji bi bez toga još više zaostao u odnosu na zemlje iz okruženja.

Smanjenje stope PDV-a u turizmu je osnovni preduvjet za ostvarenje znatno većih prihoda od turizma u budućem razdoblju te pokretanje investicijskog ciklusa, a što je, kako ističe Šustar, od vitalnog interesa za razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

I 'mali' hotelijeri pozdravljaju odluku Vlade o nižem PDV-u za turizam

Nakon što su 'veliki' hotelijeri pozdravili odluku Vlade o smanjenju PDV-a za turizam od 1. siječnja iduće godine, isto su danas poručili i 'mali' hotelijeri iz Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH) ističući važnost takve odluke za ulaganje poduzetnika u unapređenje kvalitete ponude, obnavljanje objekata i zapošljavanje.

Naglasivši da će to zasigurno potaknuti općenito nove investicije u hrvatskom turizmu, iz udruge OMH vjeruju da će to pridonijeti i kvalitetnijoj ponudi za goste te nižim cijenama.

Dodaju i da primjeri iz zemalja u okruženju, koje su uvele nižu stopu PDV-a na turističke i prateće djelatnosti, pokazuju pozitivne učinke i na povećanja prihoda od turizma u državni proračun.

Turistički sektor, kako kažu iz OMH-a, dugo je očekivao i tražio taj potez kako bi na globalnom tržištu održali i podigli konkurentnost, a vjeruju i da će se smanjenjem stope PDV-a u turizmu smanjiti i udio sive ekonomije te povećati i unutar sektorska konkurentnost u turizmu.