spora administracija

Hotelijeri upozoravaju: Za iduću sezonu nedostajat će nam 8000 radnika, trebamo pomoć sa stalnim sezoncima i uvozom stranaca

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 04.10.2022 13:26
  • Objavljeno 04.10.2022 u 13:25
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

U turističkom sektoru ove je sezone nedostajalo oko 7.500 radnika, a nedostatak radnika osjećalo je čak 86,3 posto kompanija. Unatoč povećanim naporima oko zapošljavanja te čak 27,3 posto povećanim troškovima za zaposlene u posljednje dvije godine, glavni su nalazi ankete provedene među 39 kompanija, članica Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), koje zapošljavaju 44,9 posto svih zaposlenih u djelatnosti smještaja

Turističke kompanije pod velikim su pritiskom zapošljavanja i stalnih i sezonskih zaposlenika, a bez promjena u regulatornom okruženju ne vide na koji bi način mogle popuniti sve potrebne pozicije za sljedeću sezonu. Nastavi li se ovaj trend, iduće se godine očekuje oko 8.000 nepopunjenih radnih mjesta, unatoč očekivanom dodatnom rastu izdataka za primanja zaposlenih. Nedostatak radne snage dovodi do velikih izgubljenih turističkih prihoda, ali i prihoda državnih i proračuna jedinica lokalne samouprave, no ugrožava i konkurentnost domaćeg turizma s obzirom na smanjenu kvalitetu usluge, što je u situaciji sve veće tržišne utakmice na Mediteranu opasno ugrožava održivost. U anketi je 36,8 posto kompanija izjavilo da je trpilo izgubljene prihode zbog nedostatka radnika.

Turistički sektor stoga apelira da se što prije krene s rješavanjem problema nedostatka radne snage kako bi situacija za turistički sektor bila što povoljnija od trenutne, prije samog početka predsezone.

“Iako je ovogodišnja sezona rekordna, što je omogućilo mnogo veći manevarski prostor Vladi za donošenje jesenskog paketa mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, rezultati su mogli biti još bolji da je sektor imao dovoljno radne snage. Radna snaga je zaista limitirajući faktor za domaći turizam. Sljedeće godine turistički će rezultat biti još važniji za gospodarstvo, zbog čega apeliramo da odmah krenemo s razradom i donošenjem mjera koje bi omogućile da iskoristimo puni radni potencijal u turizmu.

Prije svega, ključno je učiniti sve da se zaposle raspoloživi domaći radnici i značajno unaprijedi procedura za uvoz radne snage, posebno onih radnika koji su u Hrvatskoj već radili sezonski i koji su već jednom prošli kroz cijelu proceduru. Ove je godine već napravljen pozitivan pomak u digitalizaciji procesa, no nužno je daljnje olakšavanje i ubrzanje svih procedura. Pozdravljamo najavljene promjene u ubrzanju i pojednostavljenu procesa izdavanja radnih dozvola za radnike iz trećih zemalja, a koji su već radili u Hrvatskoj. Ove smo godine na primjeru rasta udjela studenata u radnoj snazi nakon poreznog olakšanja vidjeli kako su promjene moguće i kako se mogu brzo realizirati, kad postoji volja svih uključenih strana”, izjavio je Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske.

Prema rezultatima ankete, tijekom 2022. bilo je angažirano ukupno 22,7 posto više djelatnika u sektoru u odnosu na 2021. godinu, te 25,1 posto više sezonskih djelatnika. Posljedica tako velikih potreba za radnom snagom i nedostatka raspoloživih radnika na tržištu je veliki porast radnika koji po prvi put dolaze raditi u određenu kompaniju, sa ili bez iskustva rada u turizmu, te radnika iz dalekih trećih zemalja, za koje su hotelske kompanije trebale angažirati dodatan napor u edukaciji i pripremi za rad.

  • +40
  • +37

Turisti u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Udio učenika i studenata u ukupnoj radnoj snazi u 2019. godini je primjerice iznosio 14,2 posto, a u ove godine 21,8 posto, dok je udio djelatnika koji su po prvi puta radili u nekoj od kompanija porastao od 43,9 posto u 2019. godini na 51,1 posto ove godine. Kada je u pitanju strana radna snaga, zabilježen je veliki rast sezonaca iz trećih zemalja, a njihov udio je porastao sa 9,5 posto u 2019. godini na 25,4 posto.

Kod zapošljavanja stranih radnika, unatoč unaprjeđenju procesa od strane Ministarstva unutarnjih poslova, kompanije se i dalje suočavaju s izazovima - kao najsporiji dio procesa u anketi su istaknuli sigurnosne provjere (44%), na drugom mjestu proces izdavanja dozvola (30,2%), a zatim slijede dobivanje OIB-a i prijava radnika (14%) te predaja i unos zahtjeva kod MUP-a (11,6%). Prosječno trajanje cjelokupnog procesa ishodovanja radne dozvole trajalo je 38 dana, odnosno u slučajevima gdje se potrebna viza čak 81 dan.

Kao loš trend hotelijeri navode pad udjela stalnih sezonaca u ukupnoj radnoj snazi. Stalnih sezonaca je ove sezone bilo angažirano 10,3 posto od ukupnog broja radnika, što znači da je od 2019. godine zabilježen relativni pad angažmana stalnih sezonaca od čak 48 posto.

Anketa je pokazala da su kompanije u turizmu nastavile s trendom rasta primanja zaposlenih. Čak 96,3 posto anketiranih prijavilo je rast troškova po zaposleniku ove godine, a njih 97,68 posto planira povećanje plaća i sljedeće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!