MJERE POMOĆI

HOK traže financijsku potporu države i za sezonske obrte

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 06.04.2020 09:23
  • Objavljeno 06.04.2020 u 09:23
Dragutin Ranogajec

Dragutin Ranogajec

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u ponedjeljak je poručila da je bez obrtnika poslodavaca nemoguće sačuvati radna mjesta te da ne odustaje od svojih traženja da svi sezonski obrti mogu koristiti potporu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ).

"Hrvatska obrtnička komora izražava zadovoljstvo jer je uspjela dokazati da je obrtnik u istoj poziciji kao i njegov radnik, i da ga moramo čuvati. Očuvanje radnih mjesta vrlo je važno, ali bez obrtnika poslodavca nemoguće je sačuvati radna mjesta", ističe se u priopćenju HOK-a.

Naglašavaju i da HOK ne odustaje od svojih traženja te da je jako važno da svi sezonski obrti također mogu koristiti potporu HZZ-a, kao i ostali poslodavci.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec pritom ponavlja prijedlog da se svim obrtnicima koji su bili primorani otpustiti svoje radnike omogući poništenje prijave i pristup mjerama.

  • +38
  • +35

Zatvoreni kafići i trgovine

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

"Vjerujem da će u ponedjeljak Upravno vijeće HZZ-a raspravljati o tome i donijeti pozitivnu odluku, koja je veoma važna zbog očuvanja radnih mjesta", kaže Ranogajec u priopćenju.

HOK također traži da svi oni koji su zatvoreni odlukom stožera civilne zaštite od 19. ožujka i dobili su samo dio novaca od HZZ-a, ostvare pravo na potporu za puni mjesec za svoje radnike i sebe osobno.

Poručuju da se koordinacija Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika (UHCP), HOK, HUP i HGK zajednički još uvijek snažno zalažu za prijevoznike, posebno za vozače koji ne mogu dobiti e-Propusnice. 

HOK također ne odustaje od zahtjeva da sve banke ukinu nepotrebnu papirologiju o dokazivanju posljedica korone za svakog obrtnika posebno, i da samostalno proglase razdoblje moratorija na otplatu glavnice i kamate za sve kredite i leasinge odobrene obrtnicima i poduzetnicima.

Nakon što kriza završi u HOK-u očekuju da banke ponude reprogram kredita i leasinga gospodarskim subjektima.

"HOK štiti sve obrtnike, onog najmanjeg paušalistu koji nema ni jednog zaposlenog, ali i onoga najvećega. Izdržite, moramo biti pozitivni, aplicirajte na mjere", poručuje Ranogajec, pozivajući obrtnike da redovito prate i web stranicu HOK-a na kojoj su ažurirane i provjerene informacije. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!