ANALITIČARI SE PITAJU

Hoće li Todorić imati dovoljno novca?

18.02.2011 u 17:30

Bionic
Reading

Preuzimanje Mercatora neće biti nimalo lagan zalogaj za Agrokor. Analitičari upoznati sa situacijom upozoravaju da je tvrtka Ivice Todorića već sad dosta zadužena i sumnjaju da će mu banke tek tako odobriti nove kredite

Za preuzimanje cijelog Mercatora, uz primjerenu premiju od 25 posto, Todorić bi trebao 'iskeširati' 750 milijuna eura. Prema nekim izvorima, manji dio toga bi pokrio iz vlastitih sredstava, dok bi veći dio donijeli UniCredit i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

'Sumnjam da će UniCredit i EBRD pristati na takvo nešto i sve staviti u jedan koš. Za takav poduhvat Todorića bi trebalo pratiti barem deset banaka', kaže dobar poznavatelj trgovačkog sektora koji je želio ostati anoniman.

Velik problem Agrokoru bi mogla stvarati politika, ističe on, jer će preuzimanje jedne slovenske kompanije od strane hrvatskog tajkuna izazvati velike tenzije u javnosti

'Tedeschi je uspio kupiti Drogu Kolinsku samo zahvaljujući tome što je pristao na veliku premiju te su dionice prodavali strani investitori. Mercator drži Pivovarna Laško i slovenske banke', ističe naš sugovornik.

On smatra da će se dionice Mercatora ciljano pokušati prodati nekom od stranih equity fondova sve kako ne bi došle u ruke Agrokoru. Ako želi pobijediti u toj igri, Todorić će morati dobro zagrabiti u kesu.

Oprečno stajalište ima konzultant Željko Perić koji misli da je slovenska javnost spremna na dolazak Agrokora jer se već dugo najavljuje prodaja Mercatora, pa to i nije više neka vijest.

Kupnja slovenskog trgovačkog lanca, ističe, bila bi velik iskorak za Agrokor, koji bi tako dobio puno na planu distribucije svojih proizvoda u regiji.

Problem bi jedino mogla biti prevelika koncentracija na hrvatskom tržištu gdje Mercator ima značajan udio. Zbog toga bi, smatra Perić, Agrokor bio prisiljen na prodaju nekih objekata posebno u Zagrebu

Bivši predsjednik Uprave Konzuma Drago Munjiza također je u prvi plan stavio način financiranja tako velikog preuzimanja. Za Business.hr je izjavio da sve 'ovisi o bankama koliko su dugo spremne trpjeti dug'.