NOVOSTI U EKO DIZAJNU

Hoće li nam nova pravila Europske unije vratiti perilice i hladnjake s vijekom trajanja od 20 i više godina?

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 16.10.2019 22:17
  • Objavljeno 16.10.2019 u 22:17
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Novim pravilima o ekološkom dizajnu Europska komisija odlučila je stati na kraj štetnoj praksi proizvođača kućanskih uređaja, koji različitim manipulacijama otežavaju popravke i skraćuju vijek trajanja uređaja kako bi prisilili potrošače da češće kupuju nove aparate

Izmjene direktive EU-a o eko dizajnu koje stupaju na snagu 2021. pridonose jačanju načela energetske efikasnosti i ispunjavanju ciljeva kružne ekonomije. U konačnici, njihova primjena trebala bi donijeti značajne uštede potrošačima i unaprijediti zaštitu okoliša.

U novim uredbama Europske komisije ugrađeni su stroži zahtjevi za proizvođače hladnjaka, perilica za rublje, perilica za suđe, televizijskih ekrana i rasvjetnih uređaja.

Od proizvođača se zahtijevaju dulji vijek trajanja uređaja, opskrba rezervnim dijelovima u roku od sedam do 10 godina te omogućavanje zamjene dijelova bez korištenja specijalnih alata.

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, koja se u EU parlamentu aktivno bori za prava potrošača, pozdravlja nove mjere Europske komisije.

'Ovo je vrlo pozitivan pomak jer će rezervni dijelovi biti dostupni od sedam do 10 godina, ovisno o proizvodu. Do sada su potrošači bili prisiljeni u slučaju manjeg kvara na, primjerice, perilici rublja zbog nedostatka rezervnih dijelova kupiti cijeli novi proizvod. To je veliki problem za građane jer je tu riječ o udaru na kućni budžet, a s druge strane to je štetno za okoliš', komentira Borzan za tportal.

Biljana Borzan se u EU parlamentu aktivno bori za prava potrošača

Biljana Borzan se u EU parlamentu aktivno bori za prava potrošača

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dodaje kako je dobra stvar i zahtjev da se navedeni uređaji moraju sastavljati na način da se rezervni dijelovi lako mogu zamijeniti. 'Prije ste, ako vam se pokvari baterija mobitela, sami lako mogli ubaciti novu, a danas je ona ukopana u uređaj pa je teško možete zamijeniti bez oštećenja aparata', pojašnjava Borzan.

Kada je riječ o zaštiti okoliša, nova pravila jačaju energetsku efikasnost i pridonose ispunjavaju ciljeva kružne ekonomije znatno manjom količinom starih uređaja na otpadu, manjom potrošnjom prirodnih resursa te manjom emisijom štetnih plinova u proizvodnji novih uređaja.

Procjenjuje se kako više od pola ugljičnog otiska kućanskih uređaja nastaje u procesu njihove proizvodnje. U Europskoj uniji smatraju da će popravci omogućiti njihovo dulje trajanje i s višim stupnjem energetske učinkovitosti dovesti do uštede do 167 teravatsati energije godišnje te smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za više od 46 milijuna tona godišnje.

  • +9
  • +6

Kućanski aparati

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Brojke govore same za sebe: te mjere mogu uštedjeti europskim kućanstvima u prosjeku 150 eura godišnje i omogućiti do 2030. uštedu energije ekvivalentnu godišnjoj energetskoj potrošnji Danske', naglasio je Jyrki Katainen, potpredsjednik EK za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost.

Nove mjere odnose se na sve proizvođače koji plasiraju svoje proizvode na tržište Europske unije, što automatski znači zabranu prodaje svih proizvoda koji nisu u skladu s tim zahtjevima.

Jyrki Katainen kaže da je novim mjerama moguće u kućanstvima EU-a uštedjeti u prosjeku 150 eura godišnje

Jyrki Katainen kaže da je novim mjerama moguće u kućanstvima EU-a uštedjeti u prosjeku 150 eura godišnje

Izvor: Profimedia / Autor: Alexandros Michailidis/Alamy Live News

Nedostatak ovih izmjena je, smatra Borzan, prije svega činjenica da se odnose na samo pet proizvoda. Zato ona predlaže da se dostupnost rezervnih dijelova regulira u Direktivi o jamstvima kao sveobuhvatnom zakonu, a ne u pojedinačnim zakonima koji se odnose samo na jedan uređaj.

'Isto tako, mislim da trebamo ići korak dalje te propisati da ti dijelovi moraju biti po razumnim cijenama, a ne da rezervni dio košta skoro kao novi uređaj', dodaje Borzan.

Upozorava i na problem učestalog kvarenja uređaja nakon isticanja jamstva. 'Tražila sam od novog kandidata za povjerenika za potrošače Didiera Reyndersa da zabrani tzv. programirano kvarenje. To je ugrađeni kvar koji neki proizvođači stave u uređaj, tako da on 'crkne' nakon isteka jamstva. Ovo je problem zbog kojeg mi se žali jako puno građana i koji je veliki udar na njihove budžete', zaključuje naša eurozastupnica, uvjerena da će u ovom mandatu uspjeti riješiti i ovaj problem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!