NEZADOVOLJNI PARTNER

HNS traži još 2,5 milijardi poreznog rasterećenja rada

28.07.2019 u 10:16

Bionic
Reading

HDZ-ovi koalicijski partneri pozdravljaju porezno rasterećenje u 2020. vrijedno 3,7 milijardi kuna ili jedan posto bruto domaćeg proizvoda, ali jednako tako smatraju da ima i dovoljno prostora za dodatno porezno rasterećenje, piše u nedjelju Jutarnji list

Većina koalicijskih partnera nije htjela davati javne i službene izjave o tome, već će tihom diplomacijom pokušati ishoditi neke daljnje porezne izmjene, no Hrvatska narodna stranka, kao glavni koalicijski partner, i dalje javno izražava svoj stav o potrebi daljnjeg proširenja smanjivanja poreza ili uvođenja nekih novih poreznih modela koji bi olakšali poslovanje poduzetnicima. Njihove ambicije ciljaju na ukupno porezno rasterećenje od oko šest milijardi kuna, donosi dnevnik.

Davor Nađi, predsjednik HNS-ova odbora za gospodarstvo i financije, potvrdio je za Jutarnji list kako njegova stranka ostaje pri svoja tri glavna zahtjeva, a u HNS-u navode kako će, ako Vlada ne pristane na njihove prijedloge, svoje zahtjeve uputiti samostalno u zakonsku proceduru paralelno s Vladinim poreznim paketom.

Pritom napominju kako će svakako podržati Vladine prijedloge poreznih izmjena, ali će u saborskoj proceduri pokušati pronaći većinu za svoje prijedloge.

Jutarnji podsjeća da je ministra financija prilikom predstavljanja paketa poreznih promjena u Banskim dvorima, upitan kako komentira prijedloge koje je HNS predstavio na sastanku vladajuće koalicije, ustvrdio kako bi financijski "najteži" prijedlog HNS-a, onaj o uvođenju jedinstvene stope poreza na dohodak od 20 posto, državni proračun koštao 2,5 milijardi kuna.

"To je u ovoj situaciji, kada naš prijedlog iznosi 3,7 milijardi kuna, ipak teško izvedivo. I ja bih htio na još niz načina smanjiti porezno opterećenje, ali moramo biti svjesni situacije u državnom proračunu, ipak postoje ograničenja i nema baš toliko manevarskog prostora za porezno rasterećenje", ustvrdio je ministar.

Jutarnji podsjeća da je prvotni prijedlog ministra financija i Vlade, prezentiran na sastanku vladajuće koalicije u srijedu, bio je u visini od 2,7 milijardi kuna, ali je onda nakon sjednice predsjedništva HDZ-a u četvrtak navečer porezni paket povećan za još milijardu kuna smanjivanjem stope PDV-a na pripremu i dostavu hrane u restoranima sa 25 na 13 posto.

To znači da je, po shvaćanju Ministarstva financija, prijedlog poreznih promjena već na granici onog što državni proračun može podnijeti, a da ostane u ciljevima predviđenim državnim proračunom za 2019., donosi Jutarnji list.