OPTUŽBE ZA SUKOB INTERESA

HNB otkrio koliko je platio Vujčićeva dva dana u Kitzbühelu

27.01.2016 u 14:53

Bionic
Reading

Troškovi putovanja i smještaja za sudjelovanje guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića na konferenciji u Kitzbühlu iznosili su 7.961,49 kuna, odgovorili su tportalu iz HNB-a koja je, nakon prozivki Udruge Franak da je guverneru smještaj platila banka UniCredit, još ranije priopćila kako je platila put, no nije preciziran iznos

Guvernera Borisa Vujčića zbog odlaska u austrijsko skijalište na konferenciju Emerging Europe Winter Conference, koja se u organizaciji UniCredita u Kitzbühelu održavala od 13. do 15. siječnja, prozvala je Udruga Franak koja ga je tri dana nakon povratka prijavila Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Prijava je stigla zbog mišljenja udruge kako je guverner kao čelni čovjek nadzornog tijela poslovanja svih banaka u Hrvatskoj bio sudionikom privatne konferencije poslovnog subjekta UniCredit Bank, vlasnika Zagrebačke banke, a prema dostupnoj dokumentaciji iz priloga prijave, prijavljeni guverner aktivno je sudjelovao i nastupao na konferenciji, sudjelovao u neformalnom dijelu programa, panelima, druženjima, večerama i slično, 'a sve na teret organizatora UniCredit Bank'.

'Postavlja se pitanje kakvu nepristranost i neovisnost u obavljanju svog posla može imati guverner HNB-a kada odlazi i sudjeluje na privatnoj konferenciji jedne poslovne banke koju bi upravo on trebao nadzirati u poslovanju', istaknuli su u priopćenju iz Udruge Franak.

Na prijavu guvernera reagirala je Hrvatska narodna banka koja je pak odgovorila kako se konferencija 'Emerging Europe Winter Conference' u organizaciji UniCredita održava u Kitzbühelu već 17 godina.

'Na ovaj zatvoreni skup dolaze predstavnici ministarstava financija, središnjih banaka tržišta tranzicijskih zemalja Srednje i Istočne Europe, uključivši Tursku i Rusiju, te globalni investitori i članovi financijskih institucija koji posluju na navedenim tržištima. Uz izlaganja o izazovima i prilikama ulaganja u Hrvatsku, guverner Vujčić, poput drugih predstavnika središnjih banaka, održava i sastanke s pojedinačnim ulagačima kako bi promovirao portfeljne investicije u Hrvatsku', stoji u odgovoru HNB-a.

'Troškovi putovanja i smještaja za sudjelovanje guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića na konferenciji u Kitzbühlu iznosili su 7.961,49 kuna', odgovorili su tportalu iz HNB-a.


Podsjetimo, u Kitzbühelu je bio i premijer Tihomir Orešković i ondje se sastao s najvećim hrvatskim kreditorima.