ključan dokument

HGK: Važno je da nacionalna razvojna strategija ne bude popis lijepih želja

13.11.2020 u 15:04

Bionic
Reading

Nacionalna razvojna strategija do 2030. ključan je dokument za razvoj društva i gospodarstva te je stoga važno da ne ostane samo 'popis lijepih želja', ocijenili su u petak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK)

Vlada je u četvrtak predstavila nacrt Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, koji je uputila u jednomjesečno javno savjetovanje. Iz HGK navode da je u izradi tog dokumenta sudjelovalo niz institucija i pojedinaca, uključujući i HGK.

"Riječ je o ključnom dokumentu za cjelokupan razvoj društva i gospodarstva i zato je od vitalnog značaja za našu budućnost da nacionalna strategija ne ostane samo popis lijepih želja, kao što se u prošlosti znalo događati", poručio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Strategija će, kako je kazao, nakon eventualnih izmjena u okviru javne rasprave biti podloga za provedbu ekonomske politike i rast i razvoj Hrvatske, a konačan rezultat bit će odraz potencijala i sposobnosti za njezinu provedbu.

Strategijom su predviđena četiri ključna razvojna smjera i 13 strateških ciljeva te konkretni pokazatelji uspješnosti koji će biti jasan pokazatelj da li su određeni ciljevi ostvareni. Pritom lista ciljeva započinje pojedinim ekonomskim ciljevima poput cilja o dostizanju 75 posto prosječne razine razvijenosti EU u 2030. godini.

"S obzirom da to predstavlja pomak od deset postotnih bodova u odnosu na trenutnu situaciju, već je iz prvog cilja vidljivo da su ciljevi prilično ambiciozni, ali i ostvarivi", kaže se u komentaru HGK.

Dalje se navodi da su strategijom detaljnije određeni i prioriteti pri ostvarivanju svakog od strateških ciljeva na temelju kojih će se izraditi ili su već i izrađeni, razvojni programi za određena područja, odnosno akcijski i provedbeni programi.

U HGK bitnim smatraju i to da je predviđeno praćenje provedbe i ispunjavanja pokazatelja od strane Upravljačkog odbora koji ima mogućnost i mijenjati te dopunjavati pojedine dijelove strategije.

Iz Komore kažu kako se može raspravljati o ostvarivosti postavljenih ciljeva, odnosno, s druge strane, da li su oni dovoljno ambiciozno postavljeni, ali široki konsenzus uključenih u njezinu izradu trebao bi ići u prilog tome da su ciljevi realni.

Navode i kako se u trenutnoj situaciji može raspravljati i o nepredvidljivim situacijama poput prisutne pandemije Covid-19, u kojoj je njezino suzbijanje prioritet nacionalnih politika niza zemalja, ali to, kako kažu, ne umanjuje važnost ovog dokumenta.