E-USLUGE

HGK predstvio projekt digitalne komore, registrirano već 25.000 korisnika

04.06.2020 u 13:37

Bionic
Reading

Digitalna komora i portal digitalnakomora.hr. trenutno imaju registriranih 25.000 korisnika, kojima je besplatno dostupno osam e-usluga, a do kraja godine su planirane još dvije nove usluge, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK)

"Do danas je registrirano 25.000 korisnika, a želimo da ih do kraja godine bude bar 50.000", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na predstavljanju projekta Digitalna komora i portala digitalnakomora.hr.

Digitalizacija je jedini put do globalne konkurentnosti. Za poslovni uspjeh danas digitalna transformacija nije izbor nego nužnost, poručio je uz ostalo Burilović.

Digitalna komora je informacijsko-komunikacijska platforma HGK namijenjena poslovnim subjektima, javnoj upravi, znanstvenoj zajednici i građanima.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 28,69 milijuna kuna, od čega je 85 posto, odnosno 24,4 milijuna kuna sufinancirano iz europskih sredstava, a preostalih 15 posto HGK kao korisnik projekta. 

Projekt pokrenut krajem 2017. godine priveden je kraju, a cilj mu je bio digitalizacija HGK te pomoć članicama da digitaliziraju svoje poslovanje, rekao je Burilović.

"Jedna smo od prvih digitalno transformiranih institucija u Hrvatskoj", ustvrdio je Burilović, koji se nada da će i drugi slijediti njihov primjer.

Do danas je registrirano 25.000 korisnika, a želimo da ih do kraja godine bude bar 50.000, rekao je predsjednik Komore.

Svrha projekta je olakšati život poduzetnicima i uštedjeti vrijeme, rekao je Burilović, iznoseći i podatak kako bi vrijednost dostupnih usluga na tržištu bila oko 10 tisuća kuna po korisniku. Uzme li se u obzir da 97 posto članica plaća članarinu 42 kune mjesečno onda se vidi koliki je benefit koji će dobiti ovim uslugama, ustvrdio je. 

U sklopu projekta je osam e-usluga, odnosno na portalu digitalnakomora.hr su besplatno dostupne usluge - e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-edukacije, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija te e-pokreni poslovanje.

Potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš kaže kako se do kraja godine planiraju dvije nove usluge - e-ured i platforma za organizaciju on-line konferencija i sajmova.

Usluge su razvijene kako bi doprinijele unaprjeđenju poslovanja HGK i njenih članica, digitalizirano je tako i izdavanje dokumenata koje HGK pruža u okviru javnih ovlasti, a gospodarstvenicima je omogućeno aktivnije sudjelovanje u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira, ističu iz Komore, u kojoj žele motivirati članice da što više koriste servis Digitalna komora. 

Kao dugoročne rezultate projekta izdvajaju unaprjeđenje poduzetničkog okruženja i povećanje kvalitete pruženih javnih usluga, povećanje konkurentnosti hrvatskih poduzetnika na domaćem i inozemnom tržištu, povećanje učinkovitost i razina kvalitete usluga HGK te razine digitalne internacionalizacije hrvatskog gospodarstva.