zaštita od rasta cijena

HGK: Paketom mjera Vlada riješila veći dio problematike energetskih tvrtki

14.03.2024 u 16:24

Bionic
Reading

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) pozdravljaju u četvrtak donesen šesti Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, koji je u više navrata bio tema susreta između HGK, nadležnih ministarstava, regulatora i predstavnika gospodarstva, dodavši kako je tim paketom riješen veći dio problematike energetskih tvrtki

Podsjetimo, Vlada je usvojila šesti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, ukupne vrijednosti 503 milijuna eura, kojim osigurava nastavak stabilnosti cijena struje i plina, a nastavlja se i s pomoći umirovljenicima, braniteljima te socijalno ugroženim građanima.

Iz HGK navode da je tijekom prethodnog razdoblja provedbe mjera održano više radnih sastanaka s predstavnicima nadležnih ministarstava i HERA-e kako bi adresirali problematiku energetskih tvrtki u provedbi mjera i ponudili načine rješavanja.

"Analizom ovog šestog paketa mjera možemo zaključiti da je veći dio te problematike riješen i to svakako pozdravljamo. Konkretno, izvršena je revizija izračuna jediničnih cijena temeljem stvarnih troškova goriva, emisijskih jedinica stakleničkih plinova i troškova distribucije toplinske energije. Moguće je kao i do sada, ovisno o tržišnoj cijeni prirodnog plina, nabavljati prirodni plin kojim raspolaže HEP, ali i nije obveza. Proizvođači električne energije iz elektrana na bioplin mogu ostvariti pravo na isplatu dodatnog iznosa poticajne cijene zbog promijenjenih okolnosti, koji se odnose na znatan rast troškova silažnih sirovina potrebnih za proizvodnju, koji je posljedica poremećaja na tržištu", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Istaknuo je i važnost današnjeg prijedloga uredbe o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika za razdoblje od 1. travnja 2024. do 31. ožujka 2025. Naveo je pritom kako djelatnost cestovnog prijevoza putnika zadnjih nekoliko godina bilježi negativne trendove, a tiču se smanjenja potražnje za prijevozom, nedostatka vozača na domaćem tržištu te povećanja troškova goriva i rezervnih dijelova vozila. 

"Naravno, svaki pad prihoda predstavlja izravan gubitak u poslovanju i prepreku daljnjem unapređenju usluge, otvaranju novih i zadržavanju postojećih radnih mjesta te obnovi postojećeg voznog parka. Na današnjoj sjednici Vlade prihvaćen je prijedlog Udruženja cestovnog prometa HGK upućen Vladi. Ova potpora polučit će stabilnost i kontinuitet komercijalnog cestovnog prijevoza putnika te će pomoći regulirati porast cijena prijevoza", zaključio je Burilović.