PROPALA SKUPŠTINA

HFP i Orco bez dogovora o Sunčanom Hvaru

04.01.2011 u 08:45

Bionic
Reading

Glavna skupština hotelske tvrtke Sunčani Hvar na sedmosatnoj sjednici prihvatila je samo jednu od devet točaka dnevnog reda i to prema protuprijedlogu Hrvatskog fonda za privatizaciju, drugog po veličini dioničara, o smanjenju temeljnog kapitala te tvrtke tako da se vrijednost dionice sa 100 kuna smanji na 40 kuna, a ne na 10 kuna kako su predlagali Uprava i Nadzorni odbor

Po završetku skupštine predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak novinarima je izjavio da su za gotovo svaku točku dnevnog reda imali protuprijedlog ne želeći dopustiti da se u Sunčanom Hvaru većinski vlasnik Orco grupa ponaša kako želi.

Za prihvaćeni protuprijedlog HFP-a o smanjenju temeljnog kapitala kazao je da su ga iznijeli svjesni trenutnog financijskog položaja društva, zahtjeva banaka i dogovora s Orcom u stankama današnje skupštine.

Osnova tog protuprijedloga je da se kumulirani gubitak Sunčanog Hvara od 1996. do 2009. od blizu 400 milijuna kuna pokriju na teret temeljnog kapitala i to navedenim pojednostavljenim smanjenjem.

Duvnjak je kazao da HFP na skupštini nije mogao prihvatiti druge prijedloge pa tako ni izvješće o poslovanju za 2009. jer nije napravljeno konsolidirano izvješće, a sljedom toga nisu mogli prihvatiti ni dati razrješnice Upravi i Nadzornom odboru za 2009.

Istaknuo je i da je HFP spreman dodatno investirati u Sunčani Hvar i to oko 100 milijuna kuna nakon što razriješe sporove sa Orcom, a s obzirom da skupština nije donijela druge bitne odluke pozvao je predstavnike Orca sutra na sastanak u HFP.

U izjavi za novinare predsjednik i izvršni direktor Orco grupe Jean-Francoise Ott demantirao je pak da ih je Duvnjak pozvao sutra na sastanak te je optužio HFP da u zadnjih nekoliko mjeseci nije učinio ništa da bi se primakli rješenju.

Ott je kazao da se na skupštini ništa ključno nije dogovorilo te da će se Orco, kao većinski vlasnik (55,5 posto dionica) nastaviti brinuti o Sunčanom Hvaru na sve moguće načine.

Pritom je istaknuo kako više ne vjeruju HFP-u te da misli kako će morati prestati razgovarati s njima i posebno s Duvnjakom, za kojeg je rekao da nema ovlasti donositi ikakve odluke, a sve tim više što je HFP, kako je čuo, pred ukidanjem. Ott je najavio da će se od sada fokusirati na suradnju s bankama i drugim klijentima.

On i drugi predstavnici Orca demantirali su izjave pojedinih dioničara u stankama skupštine da su sa svim predloženim točkama dnevnog reda željeli postići povećanje vlasničkog udjela na 75 posto plus jednu dionicu kako bi mogli prodavati objekte Sunčanog Hvara.

U zadnjih nekoliko godina, koliko je na Hvaru, Orco grupa nikada nije poslovne probleme rješavala prodajom nekretnina pa to ne namjerava ni ubuduće, kazao je Ott dodajući da Orco želi dugoročno ostati u Sunčanom Hvari i razvijati Hvar kao turističku destinaciju.