NOVI MODEL

Ništa vam nije jasno oko novog HEP-ova načina obračuna struje? Pobrojili smo ključne promjene, provjerite idu li vam na ruku

12.07.2022 u 11:52

Bionic
Reading

HEP je nedavno objavio da kreće s novim modelom obračuna utroška energije za kućanstva, pri čemu se građanima nude i tri nova modela akontacija, ovisno o njihovim potrebama. Promjene su to što se tiču svih kućanstava koja nemaju ugrađena pametna brojila i plaćaju struju po potrošnji, drugim riječima tiču se oko milijun i pol kućanstava u Hrvatskoj

Ako je vaše kućanstvo prosječno hrvatsko kućanstvo, dosad ste dobivali dva obračuna potrošnje struje godišnje, pri čemu je HEP slao akontacije potrošnje koje su se morale platiti do 15. u tekućem mjesecu.

Po novim pravilima, uz redovni obračun potrošnje struje dobivat ćete pet računa s akontacijama s dospijećem svakog 5. u mjesecu za potrošnju iz mjeseca ranije. To je dobro i za one s ranijim dugom, jer više neće imati dvije uplate u mjesecu nakon obračuna potrošnje, već samo jednu.

Zašto? Akontacija će se i dalje računati na temelju polugodišnjeg očitanja potrošnje struje, a sad će iznos varirati od mjeseca do mjeseca kako bi se bolje detektirale navike potrošača. Drugim riječima, ubuduće ćete plaćati isti ukupan iznos kao i do sada, samo u različitim obrocima, jer će temelj za obračun i dalje biti polugodišnje očitanje brojila.

Bez obzira na to od koga kupujete struju, HEP određuje model po kojem trošite struju. Svi kupci se automatski svrstavaju u Opći model. Novost je to da ćete moći i promijeniti svoj status iz Općeg u Sezonski model ili Linearni model.

Posve pojednostavljeno, uz Opći model obračuna, moći ćete odabrati Linearni i Sezonski model, a razlike među njima su samo mjesečni iznosi akontacija. Opći model znači različitu akontaciju za svaki mjesec, ovisno o predviđenoj potrošnji.

  • +6
Trafostanica - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Ako vam se to ne sviđa, možete u Linearni model pa će vam iznosi akontacija tijekom polugodišta biti jednaki, kao što je to sada slučaj, pod uvjetom da vaše kućanstvo potroši 600 kilovatsati struje ili manje po obračunskom razdoblju.

Treći model, Sezonski, namijenjen je za one potrošače koji 80 posto godišnje potrošnje ostvare u razdoblju od svibnja do listopada. Drugim riječima, namijenjen je vlasnicima apartmana i vikendica koji preko zime gotovo uopće ne troše struju. Pogodnost Sezonskog modela je u tome da će se akontacija prilagoditi sezonskom karakteru potrošnje i ovisit će i o geografskoj regiji Hrvatske u kojoj se nalazi potrošač.

Poanta svih ovih izmjena je u tome da potrošači dobiju bolji uvid u svoju potrošnju od mjeseca do mjeseca te će barem približnije plaćati prema stvarnoj potrošnji.

Kako bi svako kućanstvo doista plaćalo struju po potrošnji, potrebna mu je ugradnja pametnog brojila, s kojim u prošlost odlaze i ručno očitanje potrošnje struje i plaćanje po procjeni. Zasad je u Hrvatskoj ugrađeno tek 300.000 pametnih brojila, a ukupan broj obračunskih mjesta iznosi 2,4 milijuna. Zamjena svih brojila trebala bi biti dovršena do 2030. godine, a na cijeli projekt HEP će potrošiti više od 1,3 milijarde kuna.