REFINANCIRANJE

HEP izdao obveznice vrijedne 550 milijuna dolara

21.10.2015 u 09:39

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda (HEP) izdala je 19. listopada obveznice u globalnom obliku ponuđene na inozemnim tržištima kapitala u ukupnom iznosu od 550 milijuna američkih dolara, izvijestio je HEP u utorak putem Zagrebačke burze

Nove obveznice dospijevaju 2022. godine, prinos je 6,125, a kupon 5,875 posto. Zajednički aranžeri izdanja su Banca IMI, Morgan Stanley & CO, International PLC i Unicredit Bank.

Po izdanju, sklopljeni su ugovori o valutnoj zamjeni kojom je valuta izdanja (dolar) zamijenjena eurom, kaže se u obavijesti HEP-a.

Ujedno se podsjeća da je HEP 7. listopada 2015. ponudio svim postojećim držateljima obveznica prijevremeni otkup postojećih obveznica u ukupnom iznosu glavnice od 500 milijuna dolara, koje dospijevaju 9. studenog 2017., s kuponskom kamatom od šest posto

Konačni rezultati prihvata ponuda prijevremenog otkupa kao i sve daljnje relevantne informacije, objavljeni su na reguliranom tržištu Luksemburške burze, kaže se u obavijesti.

Riječ je o obveznicama izdanima 9. studenoga 2012. godine denominiranim u dolarima izdanima u globalnom obliku i ponuđenima na inozemnim tržištima kapitala. Prinos na te petogodišnje obveznice HEP-a je 6 posto, koliko je iznosio i kupon, uz polugodišnje isplate.

Iz HEP-a se nisu oglasili o razlozima prijevremenog iskupa, no poslovni tisak pisao je da je ponuda prijevremenog iskupa dolarske obveznice dio šire operacije refinanciranja kojim će se, uz zamjenu postojećeg duga jeftinijim, produljiti ročna struktura HEP-ova duga.