ODRŽANJE KONKURETNOSTI

HBOR olakšao kreditne uvjete

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.10.2011 16:17
  • Objavljeno 11.10.2011 u 16:17
hbor Anton Kovačev

hbor Anton Kovačev

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je u prvih devet mjeseci ove godine odobrila više od 1.200 kredita u iznosu od 5,2 milijardi kuna, a olakšavanjem uvjeta, odnosno produljenjem počeka i roka otplate te smanjenjem kamatnih stopa po pojedinim programima gospodarstvenicima želi olakšati poslovanje i pridonijeti rastu i razvoju gospodarstva, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare u HBOR-u

Kako naši poduzetnici i dalje posluju u teškim uvjetima odlučili smo im olakšavanjem uvjeta po pojedinim kreditima pomoći u održanju konkurentnosti, kako bi prebrodili teškoće i iskoristili tržišne mogućnosti, kazao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev

Tako je u nekoliko najvažnijih programa poček produljen za godinu dana, a rok otplate za dvije godine - po programima gospodarstvo te malo i srednje poduzetništvo poček je produljen s dvije na tri godine, a rok otplate s 10 na 12 godina, po programima zaštita okoliša, poljoprivreda i ujednačen razvoj, otoci i početnici poček je također produljen s dvije na tri godine, a rok otplate sa 12 na 14 godina.

Po programu turizam poček je produljen s dvije na četiri godine, a rok otplate s 15 na 17 godina, a po programu pronalasci rok otplate s 12 na 14 godina.

HBOR je kamatne stope snizio na četiri posto godišnje po programima zaštite okoliša i infrastruktura (bile su četiri ili šest posto), a po programu pronalasci na dva i četiri posto (bile su 4 posto).

Promjene u uvjetima kreditiranja, ovisno o programima, su primjerice i mogućnost ugovaranja kredita u kunama, povećanje udjela na sto posto predračunske vrijednosti investicije kod kreditiranja jedinica lokalne uprave i samouprave, proširenje namjena kredita po programu infrastruktura, odnosno mogućnost uključivanja troškova katastarskih izmjera, itd.

Sve su izmjene rezultat razgovora s gospodarstvenicima, njihovih zahtjeva i primjedbi, rekao je Kovačev napominjući da će se novi uvjeti odnositi na nove kredite.

HBOR je u prvih devet mjeseci odobrio više od 1.200 kredita u iznosu od 5,2 milijarde kuna, a kao glavnu karakteristiku iz HBOR-a ističu da je udvostručen broj odobrenih kredita za ulaganje, odnosno investicije - odobrena su 483 kredita za investicije u iznosu 1,97 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju lani bilo 227 kredita u iznosu oko milijardu kuna.

Tu se, smatra Kovačev, vidi napor i optimizam hrvatskih poduzetnika, jer je u protekle dvije godine bio vidljiv pad kredita za investicije, tj. većinom su odobravani krediti za likvidnost i obrtna sredstva.

HBOR je, kako je istaknuto, u okviru predpristupnog fonda SAPARD kreditirao 25 projekata u ukupnom iznosu od 223 milijuna kuna, što je oko 67 posto svih odobrenih sredstava za SAPARD. Po IPARD-u je odobreno 56 kredita u iznosu višem od 300 milijuna kuna.

Kovačev je predstavio i IDFC (International Development Finance Club) koji je osnovalo 19 svjetskih razvojnih banaka među kojima i HBOR.

Povod osnivanju je iskorištenje sredstava Fonda Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša, posebice vezano za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Fond će na raspolaganju imati desetke milijardi eura, a Kovačev se nada da će HBOR imati pristup tim sredstvima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi