ZA 15-AK DANA

HBOR izdaje euroobveznice u iznosu 300 milijuna eura

10.06.2009 u 14:35

Bionic
Reading

Euroobveznice Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) su u pripremi i vjerojatno će, ovisno o stanju na tržištu, biti izdane tijekom narednih 15-tak dana, a planirani iznos izdanja je 300 milijuna eura, izjavio je danas predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev

Odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji HBOR-a i Hrvatske udruge poslodavaca, Kovačev je dodao da se s ovim izdanjem "čeka" i kako bi proteklo neko razdoblje od izdavanja državnih euroobveznica.

Na pitanje o najavi agencije Moody's o mogućnosti snižavanja kreditnog rejtinga HBOR-a, Kovačev je kazao da je to stvar na koju Banka praktički ne može utjecati, jer ocjena njene rizičnosti trenutno ne ovisi samo o njenom poslovanju i financijske situacije.

Predstavnici Moody's-a jučer su bili u HBOR-u, koji im je predstavio sve potrebne informacije. Ako dođe do sniženja rejtinga HBOR-a to neće biti zbog lošeg poslovanja ili loše financijske situacije, već zbog okruženja u kojem Banka trenutno posluje, kako državnom tako i regionalnom.

Uslijed krize sve su svjetske rejting agencije postrožile kriterije za ocjenu rizičnosti i njihovi posebni timovi ne prate samo trenutno stanje već i moguće rasplete u budućnosti, istaknuo je Kovačev te dodao da HBOR i dalje ima za dvije razine viši rejting od Republike Hrvatske.

Agencija Moody's je, naime, krajem svibnja objavila kako je HBOR i Zagrebačku banku uvrstila na listu institucija čiji se rejtinzi razmatraju zbog mogućeg snižavanja.

Inače, danas je u cilju zajedničkog pružanja podrške poduzetnicima u korištenju sredstava pretpristupnih fondova Europske unije, čelnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su danas Sporazum o poslovnoj suradnji tih dviju institucija.