'NE OBMANJUJTE JAVNOST!'

Hanfa opomenula direktora Luke Ploče

21.01.2011 u 09:40

Bionic
Reading

Uprava Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izrekla je javnu opomenu direktoru Luke Ploče Ivanu Pavloviću i naložila mu prestanak istupanja u javnosti s glasinama i nepreciznim i neprovjerenim informacijama u pogledu javne ponude za povećanje temeljnog kapitala Luke Ploče.

Agencija u postupku nadzora ocjenjuje da javne, putem medija dane izjave Pavlovića o planiranom povećanju temeljnog kapitala, o pretpostavljenom rasponu cijene i vraćanju razlike u cijeni upisnicima u prvom krugu predstavljaju informacije koje mogu dati lažne, odnosno obmanjujuće signale u pogledu cijene dionice Luke Ploče, posebice radi službenog očitovanja same Luke Ploče kojim se osporava da postoji bilo kakva odluka unutar društva koja se odnosi na povećanje temeljnog kapitala društva, navodi se uz ostalo u rješenju Hanfe.

Hanfa je 13. siječnja bila privremeno obustavila trgovanje dionicama Luke Ploče (koje je nastavljeno 17. siječnja), a zbog Pavlovićevih medijskih istupa o mogućoj cijeni u dokapitalizaciji Luke Ploče, iako u samom pozivu za Glavnu skupštinu nisu navedeni nikakvi detalji.

Pavlović je u jednoj radijskoj emisiji kao mogući raspon cijene iznio 1.200 do 1.500 kuna za prvi krug upisa, a u slučaju naknadnog postizanja niže cijene upisnicima u prvom krugu naknadno vraćanje razlike u cijeni, a potom je u jednim poslovnim novinama iznijeta informacija da će raspon cijene u dokapitalizaciji biti između 800 i 1.500 kuna po dionici.

Nakon Hanfine odluke o privremenoj obustavi trgovanja dionicama, Luka Ploče je u dva svoja očitovanja ponovila kako još ne postoji nikakva formalna niti neformalna odluka koja bi na bilo koji način određivala eventualni raspon cijene, konačnu cijenu niti bilo koje druge konkretne elemente vezane uz financijske uvjete stjecanja dionica u planiranom postupku povećanja temeljnog kapitala.

Sukladno svemu, Agencija je utvrdila da je Pavlović, kao direktor Luke Ploče, u medijima iznosio informacije o planiranom povećanju temeljnog kapitala, o pretpostavljenom rasponu cijene i vraćanju razlike u cijeni upisnicima u prvom krugu, koje se neposredno odnose na cijenu dionice društva, a za koje je, po svojoj funkciji, morao znati da su navedene informacije obmanjujuće, odnosno da bi temeljem takvih informacija ulagatelji mogli donositi svoje investicijske odluke.

Agencija je također ocijenila da je Pavlović "putem medija, iznosio netočne i neprovjerene tvrdnje koje daju ili bi mogle davati lažne, odnosno obmanjujuće signale u pogledu dionice društva Luke Ploče na uređenom tržištu, a s obzirom na to da je direktor društva Luka Ploče znao je, odnosno mogao je znati da su navedene informacije netočne i neprovjerene".