OBAVIJESTILA DAB

Hanfa o zaštiti imovine klijenata investicijskih društava u Credo banci

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2011 17:48
  • Objavljeno 14.12.2011 u 17:43
PLJAČKA CREDO BANKE

PLJAČKA CREDO BANKE

Izvor: Pixsell / Autor: Nino Strmotic/PIXSELL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je dostavila Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) svoje stajalište u vezi novčanih sredstava klijenata investicijskih društava na računima koji se vode u Credo banci u prisilnoj likvidaciji

Hanfa smatra da bi se novčana sredstva klijenata investicijskog društva u kunama na računu posebne namjene otvorenim u tu svrhu u Credo banci trebala smatrati imovinom položenom na povjereničkom računu podložnom obeštećenju.

S obzirom na situaciju i različite interpretacije zaštite imovine klijenata investicijskih društava i kreditnih institucija od strane nadležnih institucija (HNB, DAB), krajem studenoga Hanfa je svim kreditnim institucijama koje pružaju investicijske usluge sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala (ZTK) te svim kreditnim institucijama kod kojih investicijska društva u Republici Hrvatskoj imaju otvorene račune na kojima drže sredstva klijenata (tzv. račune broj 13) uputila upit, pozvavši ih da se očituju o razini zaštite imovine klijenata u navedenim situacijama, a s obzirom na relevantne propise, tj. Zakon o platnom prometu i Odluku o načinu otvaranja transakcijskih računa, za čiju je provedbu nadležan HNB.

Podsjetimo, nakon što je HNB krajem studenoga donio odluku o likvidaciji Credo banke, klijenti investicijskog društva Abacus brokera nisu mogli dobiti svoj novac koji se trebao nalaziti na posebnom računu 13 u Credo banci.

Na temelju očitovanja kreditnih institucija i HNB-a, Hanfa je dala mišljenje da bi se novčana sredstva klijenata investicijskog društva u kunama na računu posebne namjene otvorenim u tu svrhu u Credo banci trebala smatrati imovinom položenom na povjereničkom računu podložnom obeštećenju u smislu odredbe članka 3a st.3. Zakona o osiguranju depozita, navodi se u priopćenju te agencije.

'Iako Agencija nije mjerodavna za tumačenje odredbi Zakona o osiguranju depozita, bilo je potrebno zauzeti stav o navedenom, budući da se radi o zaštiti sredstava klijenata investicijskih društava položenim na posebne račune kod kreditne institucije koje regulira ZTK', stoji, između ostaloga, u priopćenju koje je objavljeno na web stranicama Hanfe.

Nadalje, Hanfa je mišljenja da bi se novčana sredstva u kunama i devizama na skrbničkim računima Credo banke u prisilnoj likvidaciji, a koje ta banka drži za klijente temeljem sklopljenih ugovora o skrbništvu, kao investicijske usluge u smislu članka 5. stavak 2. točka 1. ZTK, trebala smatrati imovinom zaštićenom u smislu odredbe članka 42. stavak 5. ZTK, te u postupku likvidacije i/ili stečaja Credo banke sredstva na tim računima svakako treba izdvojiti i isplatiti klijentima skrbništva Credo banke u prisilnoj likvidaciji.

Inače, Hanfa navodi da je iz dobivenih očitovanja razvidno da postoje odstupanja u mišljenjima HNB-a i kreditnih institucija koje su u obvezi postupati sukladno odredbama Zakona o platnom prometu, Zakona o osiguranju depozita i Zakonu o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i pripadajućim podzakonskim propisima koje donosi i čiju provedbu nadzire HNB, a nikako Agencija.

Agencija se u slučaj Credo banke uključila s ciljem očuvanja stabilnosti financijskog sustava i nije se bavila nadzorom zakonitosti rada svojih subjekata nadzora, niti su subjekti nadzora u ovom slučaju Abacus brokeri prekršili odredbe Zakona o tržištu kapitala. Hanfa zaključuje da je svima jasno da slučaj Credo banke nije niti nastao zbog kršenja odredbi Zakona o tržištu kapitala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi