TRI POGREŠKE

Hanfa javno opomenula Zagrebačku burzu

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić / Cropix

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga javno je opomenula Zagrebačku burzu, i to zbog tri pogreške. Regulator zamjera burzi zato što nije dionicu Zagrebačke banke stavila u segment promatranja, zbog nejasne revizija CROBEX-a te zbog nedovoljnog broja djelatnika za nadzor tržišta

Prva pogreška Zagrebačke burze je nestavljanje dionice Zagrebačke banke u segment promatranja prilikom povećanja temeljnog kapitala, što je znatno utjecalo na kretanje indeksa CROBEX.

Nadalje, regulator smatra da nije jasno kada i pod kojim uvjetima Burza radi izvanrednu reviziju CROBEX-a kako bi on bio realan i vjerodostojan.

Burzi zamjera i manjak zaposlenih u Odjelu tržišta jer su od 198 održanih glavnih skupština, u samo 94 slučaja odluke objavljene isti dan ili sljedeći prije trgovanja. Djelatnici tog Odjela, tvrdi Hanfa, ne stignu kontaktirati sve izdavatelje kako bi ubrzali objave, a i u Odjelu nadzora i nema dovoljan broj ljudi.

Sve te odluke Hanfe, Burza mora ispoštovati 'bez odgode'. 'Rješenje Hanfe napisano je korektno, slažem se s njime i naravno da ćemo postupiti u skladu s njim', izjavila je za Poslovni dnevnik predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić. Ističe da je nova Odluka o reviziji indeksa CROBEX već donesena i spremna za objavu, koja bi trebala biti ovoga tjedna.

Što se tiče zapošljavanja novih ljudi u Odjelu tržišta, Gažić kaže da će to razmotriti. Sadašnji direktor tog Odjela Ivan Kolar je, pak, na odlasku i burza traži novoga putem oglasa na portalu Moj posao. Što se tiče Odjela nadzora, Hanfa upozorava da je i u tom odjelu nedostatan broj zaposlenih. 'Malo je vjerojatno da će samo jedna osoba u Odjelu nadzora te tri osobe u Odjelu tržišta biti u mogućnosti izvršavati složene zadatke koji su u opisu njihovih radnih mjesta, te na kvalitetan način ispunjavati sve obveze iz djelokruga rada i nadležnosti', stoji u rješenju Hanfe.

Gažić kaže da je problem u Odjelu nadzora riješen, no nije htjela dalje komentirati. Kako saznaje Poslovni dnevnik, rješenje je Ivan Glavaš koji je u taj Odjel došao iz brokerske kuće Credos.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi