34 MIL. KUNA BAČENO U VJETAR

HAC kupio kamere kojima se ne može koristiti

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste potrošile su 34 milijuna kuna za nabavu sustava videonadzora koji se počeo instalirati u naplatne kućice, ali tim se sustavom vrlo vjerojatno uopće neće moći koristiti

Videonadzor je, naime, nabavljen od konzorcija tvrtki King ICT-Tehnomobil i Securus, bez konzultacija s Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Sustav videonadzora trebao bi pokrivati unutrašnjost naplatnih kućica, ali je time Uprava HAC-a ušla na skliski teren Zakona o zaštiti osobnih podataka. Sindikat je zatražio mišljenje AZOP-a o novom sustavu naplate i u odgovoru koji je dala Agencija navodi se da Hrvatske autoceste nisu financijska institucija i samim time ne podliježu minimalnim mjerama zaštite propisanim zakonom.

Izrijekom se navodi i da se radnik zbog toga može snimati samo uz njegovu privolu, ako potpiše obrazac na kojem će točno biti određena svrha snimanja. Radnik koji ne potpiše privolu ne može biti sniman niti bi trebao snositi bilo kakve posljedice u odnosu s poslodavcem, zaključuje se u mišljenjima AZOP-a. Mijat Stanić, predsjednik najvećeg sindikata u HAC-u, Nezavisnog cestarskog sindikata, kaže da većina radnika nije potpisala takvu privolu, a i oni koji su je potpisali nakon mišljenja AZOP-a planiraju je povući.

Stanić kaže da je Uprava Hrvatskih autocesta tako još jedanput u vrijeme krize zahtjeva za rezanjem plaća u tvrtki nepotrebno potrošila 34 milijuna kuna. Nije mu jasno zašto su se nabavljale kamere za unutrašnjost naplatnih kućica kada svaka naplatna posrtaja ima već toliko kamera da bi svaki pokušaj pljačke bio osuđen na propast.

U HAC-u su upoznati s mišljenjem Agencije, ali se pozivaju na druge odredbe zakona. Ističu da je poslodavac dužan održavati opremu, alate, mjesto rada i organizirati rad da osigura zaštitu i zdravlje radnika. Stoga su donijeli posebni pravilnik kada se smiju koristiti podaci prikupljeni snimanjem.

Navode i da je tim pravilnikom definirano da je navedena tehnička zaštita potrebna da bi se zaštitilo i dostojanstvo radnika u slučaju pritužbi na njegov rad. Na kraju, u HAC-u, smatraju da se ne snima radnik, nego proces naplate cestarine.

Da će HAC teško uspjeti dokazati da se ne snima radnika, nego proces i provesti snimanje bez privole svakog radnika, pokazuje i prošlogodišnji primjer kada je AZOP srušio odluku HAC-a o postavljanju slike i osobnih podataka radnika s vanjske strane kućice. Agencija je tada dala zabranu postavljanja iskaznica HAC-u dok god ne dobije privolu svakog radnika.