PODUZETNIČKE SLOBODE

Habijan ide još žešće na one koji rade nedjeljom: Ono što se događa u Splitu...

11.02.2024 u 19:56

Bionic
Reading

Glavna tajnica udruge Glas poduzetnika Branka Prišlić najavila je kako će Vladi uputiti prijedlog da se vlasnicima malih trgovina (cvjećarnica, pekarnica i sl.) izuzmu iz zabrane rada nedjeljom. Stigao je i odgovor ministra gospodarstva Damira Habijana, koji je najavio i da će doskočiti onima koji zloupotrebljavaju institut sajamskih dana

Prišlić je u dnevnicima RTL-a i Nove TV obrazložila prijedlog, ustvrdivši da zakon najviše šteti malim obiteljskim tvrtkama. Apelirala je na Vladu da omogući članovima obitelji rad nedjeljom, jer male tvrtke bilježe najveći pad prihoda.

Ministar gospodarstva Habijan u izjavi za RTL kaže kako je ključno uspostaviti balans između poduzetničkih sloboda i slobodnog vremena za obitelj. O sajamskim danima rekao je kako će Vlada takvoj vrsti traženja rupa u zakonu doskočiti. 'Ono što se događa u Splitu, mislim da nije prihvatljivo da se na taj način zloupotrebljava zakon. Ako smo rekli 60 dana, onda je 60 dana', rekao je.

  • +4
Damir Habijan službeno preuzeo Ministarstvo gospodarstva Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Habijan uvjerava da broj fiskaliziranih računa pokazuje da zabrana rada nedjeljom nije polučila negativne efekte na gospodarstvenike. 'Iznos fiskaliziranih računa je 35 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine'. Pozvao se i na odluku Ustavnog suda, koji je, kako kaže, upozorio i na financijsku strukturu i na kvadraturu objekta u kojemu se pruža usluga. 'Zbog toga smo u ovom prijedlogu zakona pazili da ne bude nikakve diskriminacije', rekao je.

Habijan je dodao i da povećanje cijena goriva nije dramatično, te da je gorivo i dalje jeftinije nego prije ruske agresije na Ukrajinu, zbog čega nema nikakve potrebe povećavati cijene.