MODERNIZACIJA VLAKOVA

Gredelj u Iranu dogovorio poslove vrijedne 100 milijuna dolara

20.05.2016 u 14:13

Bionic
Reading

Tvornica željezničkih vozila Gredelj dogovorila je u Iranu poslove popravaka i modernizacije različitih vrsta lokomotiva i putničkih vagona ukupne vrijednosti veće od 100 milijuna dolara, priopćila je u petak Hrvatska gospodarska komora

‘Pripremili smo konkretne projekte s najvećim iranskim tvrtkama u željezničkoj industriji. Riječ je o tvrtkama Raja, Mapna, Taamloko i Wagonpars’, kazao je po povratku iz Irana stečajni upravitelj Gredelja Pero Hrkać. Ukupna vrijednost poslova po njegovim je riječima veća od 100 milijuna dolara.

Hrkać je istaknuo da su u Gredelju stečajno-upraviteljski poslovi odavno obavljeni, te da se tvrtka sada intenzivno bori u otvorenoj tržišnoj utakmici.

Navodi da se Gredelj i za vrijeme trajanja sankcija Iranu, intenzivno pripremao za to tržište.

‘Uvjet da bismo bili uspješni na inozemnom tržištu te do kraja realizirali ovaj vrijedni posao, jest da nas prati HBOR ili druge financijske institucije. Za ozbiljno poslovanje potrebna su financijska jamstva koje hrvatskim izvoznicima država dosad nije omogućila’, zaključio je Hrkać.

Predsjednik HGK Luka Barilović pozvao je institucije poput MVEP-a, MINGO-a, MINPO-a i HBOR-a, da se udruže u pomoći poduzetnicima u proboju na strana tržišta.

‘Zajedno ćemo sigurno biti efikasniji. Gospodarska diplomacija mora zaživjeti i biti u službi hrvatskoga gospodarstva’, tvrdi Burilović dodavši kako je Gredelj u prošlosti bio poslovno ograničen zbog pretjeranog miješanja politike u poslovanje.

Gredelj, podsjeća se u priopćenju HGK, već gotovo četiri godine posluje u uvjetima pogoršane situacije na svjetskom i domaćem tržištu, ali i pod teretom vlastitog restrukturiranja kroz stečajni postupak.