PONESTAJE NOVACA

Grčkoj ističe vrijeme za dogovor s kreditorima

26.05.2015 u 08:52

Bionic
Reading

Grčkoj ističe vrijeme za dogovor s kreditorima oko reformi i bez njega će Atena ostati bez novca, rekao je čelnik Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) Klaus Regling za njemački list Bild

'Ostalo je još vrlo malo vremena', istaknuo je Regling u razgovoru za najprodavaniji njemački list. 'Zato dan i noć radimo na sporazumu. Bez dogovora s kreditorima, Grčka neće dobiti nove zajmove. A onda joj prijeti insolventnost. Puno je u tome rizika', naglasio je.

'Opasno je čak i ako ne plati MMF-u. To će utjecati na druge kreditore kao što smo mi. S druge strane, krizno financiranje može produžiti kreditiranje samo ako se provedu reforme. Tome danas svjedočimo i to je jedini način da Grčka vrati fiskalno zdravlje svoje ekonomije', dodao je Regling.

Grčka vlada objavila je u ponedjeljak kako namjerava ispuniti svoje obveze plaćanja dugova, ali joj je hitno potrebna financijska pomoć kako bi to mogla učiniti, nakon što je nekolicina visokih grčkih dužnosnika proteklih dana ustvrdila da Atena nema novca za otplatu dijela duga koji na naplatu stiže idući tjedan.

Isključena s tržišta novca i s blokiranim programom pomoći, Grčka ponestaje novca za otplatu dugova.

Grčka vladajuća stranka Siriza pod sve snažnijim je pritiskom unutar stranke da propusti plaćanje iduće rate MMF-ova kredita. U nedjelju je Sirizin središnji odbor odbacio taj prijedlog s 95 prema 75 glasova.

Unatoč višemjesečnim pregovorima, grčka ljevičarska koalicijska vlada i njezini međunarodni kreditori, Europska unija i MMF nisu ostvarili napredak i dogovorili se kako omogućiti primanje posljednje tranše od 7,2 milijarde eura iz postojećeg programa pomoći.

Samo u lipnju Grčku čeka plaćanje milijarde i pol eura MMF-u.