PREMIJER PAPANDREOU

Grčke nevolje mogu se dogoditi i drugima

29.01.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Europa mora shvatiti da ono što se trenutno događa Grčkoj sutra može biti problem neke druge zemlje, upozorio je u petak grčki premijer George Papandreou u razgovoru za talijanski list Il Sole 24 Ore

"Naši europski partneri moraju shvatiti da je riječ o zajedničkim problemima u teškim vremenima za globalno gospodarstvo. Danas je to slučaj Grčke, no sutra se već može dogoditi nekom drugom", kazao je u dokumentu pripremljenom za Svjetski gospodarski forum (WEF).

Financijska tržišta najviše strahuju da Atena neće moći servisirati goleme dugove, što izaziva pritiske na euro, pa čak i nagađanja o eventualnom primoravanju Grčke na izlazak iz eurozone.

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet u četvrtak je upozorio na manjkove u SAD-u i Europskoj uniji, ocijenivši ih neodrživima, te je pozvao vlasti da poduzmu oštre mjere radi jačanja državnih financija.

"Razine manjkova neodržive su s obje strane Atlantika. To je posve jasno", upozorio je Trichet u razgovoru za televizijsku postaju CNBC.

Pozvao je također sve europske partnere da se pridržavaju stroge provedbe dogovorenih programa, čiji je cilj obuzdati golemu državnu potrošnju u uvjetima recesije.

Iako Trichet nije konkretno izdvojio nijednu članicu eurozone, bojazni tržišta u posljednje vrijeme usmjerile su se zabrinjavajućim razinama dugova i manjkova u čitavom nizu zemalja, od Grčke i Irske do Španjolske i Portugala.

Grčki premijer u intervjuu za talijanski list također je istaknuo da Atena ne traži pomoć i da nije uputila zahtjev za spašavanjem.

"Moja vlada odlučno je kazala da ćemo probleme riješiti sami", poručio je.

Kao najveći problem izdvojio je poreznu evaziju a dodao je kako se vlada u Ateni usredotočila na smanjenje nepotrebne potrošnje u državnom sektoru i kresanje plaća u državnom sektoru.