LJUBO JURČIĆ

'Grčićeve mjere su pogrešne, bez proizvodnje nema nam spasa'

20.04.2015 u 20:20

Bionic
Reading

'Nove Vladine mjere za smanjenje deficita potpuno su pogrešne, kao i sve dosadašnje. Jedine mjere koje dugoročno mogu dovesti do smanjenja deficita su povećanje domaće proizvodnje i finalne potrošnje', ističe ekonomist Ljubo Jurčić komentirajući strukturne mjere za smanjenje deficita koje su predstavili potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac

Jurčić smatra da će Europska komisija prihvatiti predložene mjere, ali ne vidi svrhu od nastavljanja 'politike rezanja'. 'Ne očekujem ništa loše osim njihovog komentara u kojem inzistiraju na provedbi predloženih mjera. Neće biti sankcija jer Hrvatska za Europu ne može biti problem. Za Europu smo mi statistička greška', ističe Jurčić.

Smatra da je krajnje vrijeme da se prestane s rezanjem potrošnje i standarda jer se tom politikom ne rješava prekomjerni deficit, već državu gura u dublju recesiju.

Jedinu ispravnu politika rješavanja prekomjernog deficita Jurčić vidi u povećanju domaće proizvodnje, zaposlenosti i izvoza, što je i osnovni posao svake vlade.

I profesor ekonomije na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Luka Brkić ocjenjuje da trenutna ekonomska politika u Hrvatskoj ne može smanjiti proračunski manjak i javni dug te da je treba mijenjati.

Zamoljen za komentar današnje objave najnovijih službenih podataka o proračunskom manjku i javnom dugu, Brkić podvlači da nova metodologija po kojoj se računaju te veličine samo zornije nego do sada pokazuje stanje javnih financija. 'I prije se znalo, a sada je posve jasno, da smo imali veće deficite od službenih', kaže Brkić, napominjući da nova metodologija omogućuje točniju usporedbu s drugim zemljama.

Bitnim drži to što se deficiti ne smanjuju, a prema njegovim riječima, trenutna ekonomska politika i izostanak reformi smanjenju nit ne pridonose. Napominje pri tome da je u strukturi proračunskih rashoda vidljivo smanjenje rashoda za investicije, što drži paradoksalnim