INVESTICIJSKA KLIMA

Grčić i Maras odgovorili američkom veleposlaniku

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 02.03.2012 17:23
  • Objavljeno 02.03.2012 u 14:34
Ranko Ostojić, Vesna Pusić , Branko Grčić i Radimir Čačić

Ranko Ostojić, Vesna Pusić , Branko Grčić i Radimir Čačić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Prozivke američkog veleposlanika Jamesa B. Foleyja i austrijskog predsjednika Heinza Fischera zbog loše investicijske klime u Hrvatskoj, u Banskim dvorima prije svega doživljavaju kao ocjenu prethodnog stanja i poručuju da do velikih promjena ne može doći preko noći

Potpredsjednik Vlade i ministra regionalnog razvoja Branko Grčić kaže da su u dva mjeseca napravili odlučan korak naprijed. Poreznim rasterećenjem i smanjenjem parafiskalnih nameta oslobođen je za poduzetnike potencijal od gotovo tri milijarde kuna i to je, ističe, jasna poruka i za strane investitore da se stvari mijenjaju.

'Poruku smo poslali i zatvaranjem natječaja za Zračnu luku Zagreb, a u pripremi su projekti iz energetskog sektora za koje imamo interes ozbiljnih inozemnih ulagača. Naravno, neke stvari će tražiti duži angažman poput borbe protiv korupcije, ne može se sve promijeniti preko noći', rekao je Grčić.

Njegov stranački kolega ministar poduzetništva Gordan Maras uvjeren je da će se slika Hrvatske kao zemlje zatvorene za ulagače promijeniti čim krene realizacija najavljenih vladinih investicijskih projekata, što on očekuje da će se dogoditi do kraja ljeta.

S veleposlanikom Foleyjem Maras ima sastanak sljedeći tjedan, pa će ga, kaže, detaljno upoznati sa svim Vladinim dosadašnjim i budućim potezima.

I Grčić i Maras napominju da vladajuća koalicija priprema čitav set novih mjera za privlačenje stranih i domaćih ulaganja, Zakon o koncesijama, o poticanju ulaganja, o rudarstvu, o Agenciji za konkurentnost investicija

Grčić posebno ističe potonju Agenciju koja će, kaže, neke stvari moći rješavati i bez da čeka državnu arbitražu sve kako bi se što prije uklonile prepreke za investitora.

Da će ipak potrajati dok Hrvatska stvori zdravu klimu za ulagače, priznao je u intervjuu za tjednik Forum prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić

'Pokazatelji su jasni: pali smo na ljestvici konkurentnosti, transparentnosti, i dalje imamo problem korupcije. Dakle, s obzirom na zatečeno, sigurno je da neće biti dobro ni za četiri godine ni za osam jer je ovo tranzicijska zemlja sa svim bolestima koje ima', rekao je Čačić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!