šef SDP-a

Grbin: Nevjerojatno je da premijer lakonski odbija predsjednika

11.03.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je u subotu nevjerojatnim da Ured predsjednika Republike mora pisano pozivati Ured premijera na suradnju i da premijer taj poziv "lakonski odbije". "Ono što smo vidjeli ovog tjedna je da institucija predsjednika Republike upućuje poziv na suradnju drugoj instituciji, predsjednika Vlade", rekao je Grbin na svečanosti otkrivanja biste stožernog generala Petra Stipetića u Ogulinu.

Ustvrdivši kako je to premijer lakonski odbio, Grbin je upozorio da je suradnja dviju institucija upisana u Ustav RH. Poručio je da premijer Andrej Plenković mora shvatiti što je čija uloga te da moraju surađivati.

Ustvrdio je također da Hrvatska još uvijek nema smjernice za rad sigurnosno obavještajnog sustava "jer Plenković to ne želi".

"Možemo govoriti o retorici, ali retorika je jedno a suradnja dviju institucija je sasvim drugo. Plenković i HDZ naprosto na sve žele staviti svoju šapu i, onoga tko im to ne dopušta, njega negiraju. Kao što ne žele da Hrvatska ima opoziciju, tako ne žele da Hrvatska ima predsjednika Republike koji nije na njihovom daljinskom upravljaču", kazao je Grbin.

Upitan je li razgovarao s Milanovićem o njegovoj mogućoj kandidaturi za novi predsjednički mandat, kazao je da će "kada on istakne svoju kandidaturu o tome razgovarati", te da predsjednik u ovome trenutku tu kandidaturu nije istakao.

Milanovićevu izjavu da bi podrška SDP-a "i od majke Tereze učinila propalicu" komentirao je kao predsjednikov "lapsus", te napomenuo da je podrška SDP-a dosad na predsjedničkim izborima donosila pobjede Stjepanu Mesiću, Ivi Josipoviću, ali i Zoranu Milanoviću.

Upitan smije li predsjednik uzimati ulogu javnog tužioca i javno tražiti progon ministara, kao u slučaju ministra obrane Marija Banožića, Grbin je rekao da je prijava počinjenja kaznenoga djela dužnost svih građana i ne vidi u tome problem.

"On nije taj koji će, dođe li do toga potpisati optužnicu", rekao je Grbin, dodavši da će Državno odvjetništvo na temelju svojeg rada voditi postupak ako smatraju da ima elemenata kaznenog djela.