NA RUBU OPSTANKA

Građevinari hitno trebaju nove projekte

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.04.2012 14:22
  • Objavljeno 20.04.2012 u 14:16
Radnik radnici odmor građevinar

Radnik radnici odmor građevinar

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Građevinarstvo i industrija građevinskog materijala vape za novim poslovima i investicijama, a ako one izostanu upitan je opstanak brojnih tvrtki, istaknuto je na današnjem okruglom stolu 'Trendovi u industriji građevnog materijala i investicija 2012-2013' u organizaciji časopisa Mineral

Poduzetnici su upozorili da nove projekte trebaju odmah. Očekuju da dio bude financiran iz javnih sredstava, a od nadležnog ministarstva traže pojednostavljenje i ubrzavanje administrativnih procedura.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak pozvao je sudionike skupa da, dok se regulativa ne podesi, sa svojim pojedinačnim zahtjevima i problemima dođu u ministarstvo. Tamo će ih, prema njegovim riječima, dočekati službenici koji su kadri riješiti njihove zahtjeve. Doduše, kaže Vrdoljak, na to ih treba poticati jer se bez naloga i poticaja naprosto 'ugase'.

Vrdoljak je za svibanj najavio početak javne rasprave o obuhvatnijim izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, uz one manje koje je Sabor prihvatio danas koje predviđaju brisanje pozitivne zabilježbe kao akta temeljem kojega je nekretnina upisana u gruntovnicu, a bez kojega vlasnici tu nekretninu nisu mogli prodati.

Uz to, slijede i izmjene Zakona o rudarstvu, sve u cilju smanjenja administrativnih koraka potrebnih za ulaganja i izvođenja radova, kaže Vrdoljak.

Je li dosegnuto dno u građevinarstvu i slijedi li oporavak bilo je jedno od pitanja na skupu, a Vrdoljak je odgovorio da bi naznake oporavka morale biti vidljive u drugom polugodištu.

Poduzetnici su zatražili financijsko jačanje HBOR-a kako bi ih mogao pratiti na natječajima u inozemstvu te definiranje uvjeta javnih natječaja i izbora izvođača po kriteriju realne, a ne najniže cijene. Zalažu se i za zaštitu domaće operative u odnosu na stranu konkurenciju te za ukidanje nepromjenjivosti ugovorene cijene radova u poslovima koji se izvode duže vrijeme jer tijekom radova troškovi u pravilu rastu. To se posebno odnosi na bitumen, gorivo, cement i željezo - sve su to burzovne robe pa građevinari ne mogu procijeniti kretanje njihovih cijena na dulji rok, rečeno je na skupu.

Ministar Vrdoljak odgovorio je kako je Hrvatska u vrijeme zamaha cestogradnje propustila priliku osnivanja snažne banke koja bi pratila građevinare te da se tu priliku ne smije propustiti pri izvođenju energetskih projekata koji slijede.

U vezi zaštite domaće proizvodnje, najavio je mogućnost ugovaranja offset aranžmana sa stranim izvođačima, a za definiranje ekonomske cijene na natječajima, po njegovim riječima, odgovorni su i ponuđači koji moraju prestati s 'kanibalizmom' odnosno međusobnim uništavanjem ratom preniskim cijenama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi